Een vetarm dieet houdt simpel gezegd in dat je minder vet eet om gezonder te leven en gewicht te verliezen. Dit betekent: kiezen voor magere zuivel, mager vlees, vis, en veel groenten en fruit.Het is met name belangrijk om verzadigde vetten te vermijden en gezonde vetten in beperkte mate te eten.
Een vetarm dieet, ook het AVVZ dieet genoemd (Arm aan Verzadigde VetZuren), schrijven we voor ter preventie of ter behandeling van hart- en vaatziekten. Het dieet is arm aan verzadigde vetten en rijk aan onverzadigde vetten.
Etiketten met "minder vet"
Om een product te labelen als low fat, reduced fat, lite of light, moet het ten minste 30% minder vet bevatten dan een vergelijkbaar product . Maar als het type voedsel in kwestie doorgaans veel vet bevat, kan de versie met minder vet nog steeds een vetrijk voedsel zijn (17,5 g of meer vet per 100 g).
Een vetarm dieet houdt simpel gezegd in dat je minder vet eet om gezonder te leven en gewicht te verliezen. Dit betekent: kiezen voor magere zuivel, mager vlees, vis, en veel groenten en fruit.Het is met name belangrijk om verzadigde vetten te vermijden en gezonde vetten in beperkte mate te eten.
Tips om minder vet te eten
Kies voor magere of minder magere zuivelproducten of alternatieven voor zuivelproducten . Grill, bak, pocheer of stoom voedsel in plaats van frituren of roosteren. Meet de hoeveelheid olie af met een theelepel om de hoeveelheid te controleren die u gebruikt, of gebruik een oliespray. Snijd zichtbaar vet weg en verwijder het vel van vlees en gevogelte voordat u het gaat koken.
Er zijn andere aandoeningen waarbij een vetarm dieet nuttig is, zoals galstenen. Graanproducten Brood en meel, haver, ontbijtgranen, rijst en pasta bevatten allemaal weinig vet , maar de varianten met meer vezels hebben ook andere voordelen.
Officieel is mager vlees vastgelegd in het warenwetbesluit waarin staat dat vlees de vermelding “mager” mag krijgen zodra het minder dan 20% vet bevat. Voor gehakt is dat 15%. Hiermee sluit je de meest vette soorten zoals spek wel uit (spek bevat 53% vet), maar toch zijn deze percentages nog relatief hoog.
Wat zijn de beste vetarme voedingsmiddelen? Magere vis, eiwitten, bladgroenten, fruit en peulvruchten zijn enkele voorbeelden van vetarme voedingsmiddelen.
Eet voornamelijk plantaardig voedsel (zoals groenten, fruit en volkoren granen) en een gematigde hoeveelheid mager en vetarm, dierlijk voedsel (vlees en zuivelproducten) om uw vet, cholesterol, koolhydraten en calorieën onder controle te houden. Kies tijdens het winkelen voor vis, gevogelte en mager vlees. Beperk deze tot 5-7 ounces per dag.
Er zit 4,4 gram vet in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei, waarvan 1,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De vetten in de meeste noten en zaden leveren gezonde vetten, maar ze worden over het algemeen vermeden omdat ze meer vet bevatten. Wanneer u een vetarm dieet volgt, moet u toch kleine porties van deze voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegen om alle essentiële vetzuren binnen te krijgen . Houd rekening met de portiegrootte.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Over het algemeen zijn kip, kalkoen en vis uw magerste vleessoorten. Slim winkelen kan deze keuzes nog gezonder maken. Kip en kalkoen (gevogelte): Het donkere vlees en de huid zijn de vetste delen, dus probeer het bij de borst te houden.
Cottagecheese. De kampioen van de slanke kazen! Deze verse kaas wordt gemaakt van gestremde magere melk, waardoor hij wat korrelig is van structuur. Door het lage vetgehalte en het hoge eiwitgehalte is dit de ideale kaas als je op je voeding let.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
Kies mager vlees. Snijd al het vet dat je ziet weg. Eet gevogelte, zoals kip, eend en kalkoen zonder vel. Veel soorten vis, zoals zalm, forel, tonijn en haring, leveren gezonde omega-3-vetzuren .
Diëtisten en andere professionals in de gezondheidszorg moeten pasta beschouwen als een koolhydraatoptie met een lage glycemische index binnen de context van een gezond dieet of een dieet gericht op gewichtsverlies/gewichtsbehoud .
Hoewel avocado's technisch gezien een vrucht zijn, worden ze qua voedingswaarde beschouwd als een bron van vet . In tegenstelling tot andere vruchten bevatten avocado's veel vet. In feite komt ongeveer 77% van hun calorieën uit vet ( 1 ). Avocado's bevatten voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet, plus een kleine hoeveelheid verzadigd vet en meervoudig onverzadigd vet.
Volgens hem lijkt bewegen vooral buikvet te verwijderen, omdat het de circulerende insulineniveaus verlaagt (die het lichaam anders het signaal zouden geven om vet vast te houden) en ervoor zorgt dat de lever vetzuren verbruikt, met name de vetzuren die zich in de buurt van viscerale vetafzettingen bevinden.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.