Hoe werkt deze zwembadverwarming? U sluit uw solar zwembadverwarming aan tussen uw filterpomp en uw zwembad. Hierdoor wordt uw zwemwater door de bolvormige zwembadverwarming gepompt. Er wordt zonne-energie opgevangen onder de transparante halfronde sluitkap van de verwarming.
De bol kan zwembaden tot 7.000 liter verwarmen Voor deze verwarming heeft u een pomp nodig met een capaciteit van minimaal 2000 liter/uur. Per dag uw zwembad tot maximaal 3 graden warmer. Heeft u een groter zwembad? Door 2 bollen te gebruiken verdubbelt u de verwarmingscapaciteit.
Zwembaden die zijn aangesloten op een zonnecollector verwarmen het zwembad gratis met zonne-energie. Zodra de zon schijnt wordt het water opgewarmd doordat de pomp het water door de solar elementen transporteert. Op een warme zomerdag kan het zwembadwater worden opgewarmd met max. 4 graden celcius.
De solar bol past op een 32mm, 38mm of een 57mm aansluiting. De minimale pomp capaciteit voor deze solarbol is 2000 liter per uur maar we zouden eerder een filterpomp van 3407 liter per uur of een zandfilter van 4m3 adviseren omdat er hierdoor een betere doorstroming is en het water dus sneller opwarmt.
U sluit uw solarbol aan tussen uw filterpomp en uw zwembad. Hierdoor wordt het zwemwater door de zwembadverwarming gepompt. Er wordt zonne-warmte opgevangen. De bol en de spiraalvormige slang die er doorheen loopt worden warm.
De solarbollen zijn eenvoudig aan te sluiten. U heeft alleen een schroevendraaier nodig om de bollen op uw pomp en zwembad aan te sluiten. Er hoeven geen snoeren aangesloten te worden. Er zijn meerdere bollen op elkaar aan te sluiten, waardoor u ook zwembaden groter dan 7.000 liter kunt verwarmen.
Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming
Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp. Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
De beste zwembadverwarming is een warmtepomp, waarbij via een compressor de buitenlucht omgezet wordt in warmte. Daarbinnen is een warmtepomp met inverter technologie de allerbeste keuze die je kunt maken. Een inverter warmtepomp is effectief, efficiënt en heeft een laag energieverbruik.
Terwijl het zwembadwater door de mat stroomt warmt de zon het water op. Eenvoudig én milieuvriendelijk! De Solar Mat is geschikt voor zwembaden tot 30.000 liter en warmt het zwembad (afhankelijk van de weersomstandigheden) 3 à 5 graden op.
Je zwembad lekker warm door de zon
In de zomer is dit gemiddeld ongeveer 15-20 MJ per vierkante meter per dag. Een Intex opzet zwembad van 3 bij 2 meter (6m2) pakt dus per uur dat er zon op staat ongeveer 100MJ op. Een aangename temperatuur voor het zwembad is ongeveer 25 graden Celsius.
Onze meest favoriete en goedkope manier om een zwembad te verwarmen is met zonne-energie. We hebben hiervoor verschillende producten, zoals onze solarmatten. Deze matten leg je in de tuin en het water van de pomp gaat hier doorheen. De zon warmt het water in de buizen op en dit komt dan verwarmd terug.
Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 2 tot 7 dagen tot je zwembad 25 graden is door elektrische verwarming. Hoe lang duurt het verwarmen van een zwembad met houtkachel?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in je zwembad zonnecollector hangt af van allerhande factoren. In ideale omstandigheden kan je er van uit gaan dat je 1 zonnepaneel nodig hebt per vierkante meter zwembad oppervlakte.
Hoeveel zonnecollectoren Het is afhankelijk van de inhoud van het zwembad en de capaciteit van de pomp hoeveel Solar Matten gebruikt kunnen worden. De Easy Set Ø 183, 244 en 305 kunnen met een Solar Mat gebruikt worden. Voor de Easy Set 366 is het raadzaam om twee Solar Matten te gebruiken.
Je hebt een zwembadpomp nodig die minimaal 4m³ per uur pompt. Maximaal mag de pomp 10m³ per uur leveren. Als je deze solarmat op een dak installeert (eventueel met meerdere) dan dient je zwembadpomp voldoende krachtig te zijn om het water rond te kunnen pompen.
De electrische varianten zijn omwille van de veiligheid verboden in Nederland.
Om een zwembad in je tuin te verwarmen, moet je volgens zwembadverdeler Compass rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kWh. Dat is het gemiddelde verbruik, berekend voor een gemiddeld zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden, voorzien van een warmtepomp en een afdekking met solar lamellen.
Voor een gemiddeld zwembad met gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een warmtepomp, een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober moet je in ieder geval rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kw. Voor een gezin komt dat op een kostprijs van 260 euro per jaar.
Op het gebied van zwembadverwarming is een warmtepomp de beste methode: energiezuinig en met het hoogste rendement. Een warmtepomp warmt het water op en houdt het daarna op een constante temperatuur (als de filterpomp aanstaat). Zo is het water altijd lekker warm wanneer jij een duik wilt nemen.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
De 3 manieren om je Intex- of opzetzwembad te verwarmen:
Met een (Plug & Play) warmtepomp. Met solar verwarming (matten of bollen) Met elektrische verwarming.
Een solar cover leg je overdag, wanneer je niet zwemt en de zon schijnt, over het zwembadwater. De bubbeltjesfolie vangt warmte van de zon op en geeft dit af aan het water. Dit is hartstikke milieuvriendelijk en zorgt voor een verwarming van tot wel 5°C op een warme, zonnige dag.
Je kunt de matten ophangen op de een of andere manier, als je maar zorgt dat ze op een zonnige plek hangen. Er stroomt water door de matten dat opgewarmd wordt door de zon, dus het hoeft buiten niet heel warm te zijn.