Het is mogelijk om de verjaring van een vordering te voorkomen. Dit heet de verjaring “stuiten”. Stuiting vindt plaats door (1) een daad van vervolging, (2) een schriftelijke mededeling of aanmaning, of (3) erkenning door de schuldenaar.
Bezit en verjaring
Van belang is op te merken dat een stuk grond alleen door verjaring in eigendom kan overgaan wanneer sprake is van bezit. Dit betekent dat het stuk grond door degene die dit houdt, voor zichzelf dient te worden gehouden. Men neemt een goed in bezit door daarover de feitelijke macht te verschaffen.
Het afbreken van een lopende verjaring wordt stuiting genoemd. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis door middel van een dagvaarding of een verzoekschrift), door een schriftelijke aanmaning of mededeling, of door erkenning door de schuldenaar.
Ingevolge art. 3:317, eerste lid, BW kan verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis worden gestuit door een 'schriftelijke aanmaning' of 'een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt'.
Natuurlijke stuiting
Het bezit kan door feitelijke handelingen terug komen bij de eigenaar. Deze beëindiging van de verjaring wordt ook wel 'natuurlijke stuiting' genoemd en vergt na het tenietgaan van het bezit geen verdere actie van de bezitter of rechthebbende.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
De Nederlandse wet kent geen beperking ten aanzien van het aantal keer dat een verjaring kan worden gestuit: dit betekent dat de verjaring van een vordering – mits keer op keer rechtsgeldig gestuit – oneindig kan worden gestuit.
Elke schuld kent een eigen verjaringstermijn. Als de schuld is verjaard, dan mag niemand je meer dwingen om de schuld toch te betalen. In theorie kan het gebeuren dat een schuld verjaart, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Het hangt van de schuld af na welke termijn een schuld verjaart.
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
Vonnissen. Als er sprake is van een rechtsvordering uit hoofde van een vonnis dan verjaart deze na een termijn van 20 jaar. Een vonnis heeft dus, zo zou men kunnen zeggen, een geldigheidsduur van 20 jaar. Echter, ook na het verstrijken van die 20 jaar resteert een natuurlijke verbintenis.
De verjaringstermijn voor bevrijdende verjaring is 20 jaar. Dit betekent dat het bezit van de grond, dat op dezelfde manier dient te worden uitgeoefend als bij verkrijgende verjaring (dus bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting) minstens 20 jaar onafgebroken moet voortduren.
Ook wanneer de buren hebben aangetoond dat zij eigenaar van de grond zijn geworden door verjaring (en u betwist dit niet) kunt u naar de notaris. Daar zal dan een akte van verjaring worden opgemaakt die kan worden ingeschreven in het Kadaster.
Is het stuk grond tussen de erfgrens en gebruiksgrens al lange tijd in gebruik door iemand anders dan de eigenaar? Dan kan door verjaring recht van eigendom op dat stuk grond ontstaan. Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring.
Verjaring houdt in dat een vordering na verloop van een bepaalde tijd niet meer via de rechter ('rechtens') kan worden afgedwongen. Vorderingen zijn bijvoorbeeld openstaande rekeningen of betalingsverplichtingen die zijn ontstaan door een onrechtmatige daad (zoals het beschadigen van de auto van je buurman).
Wanneer verjaart een schuld? Als je een schuld hebt en de schuldeiser laat niks van zich horen, dan verjaart je schuld na een aantal jaren. De verjaringstermijn ligt meestal tussen de vijf en twintig jaar, afhankelijk van het soort schuld.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Voorkom verjaring van je factuur via stuiting
Dan begint die terug vanaf de eerste dag te lopen. Een zakelijke factuur die bijvoorbeeld 9 jaar oud is, zal dan opnieuw 10 jaar lang invorderbaar zijn. De meeste zakelijke facturen zijn dus in de praktijk tot 20 jaar na datum opeisbaar als je op tijd stuit.
De algemene verjaringstermijn voor facturen is twintig jaar. Een claim op grond van een vonnis verjaart zo na twintig jaar. Een factuur verjaart echter vijf jaar nadat de betalingstermijn is verstreken. Meestal is dat dertig dagen.
Een factuur of vordering kan verjaren en is dus niet eeuwig geldig. De verjaringstermijn is in principe vijf jaar, afhankelijk van het feit of het om zakelijke klanten of consumenten gaat.
De meeste vorderingen kennen een verjaringstermijn van 5 jaar. Als een vordering in een vonnis van de rechter is opgenomen, is de verjaringstermijn van 20 jaar van kracht. Daarnaast zijn er ook vorderingen met een kortere verjaringstermijn van 2 jaar.
Als uitgangspunt geldt een verjaringstermijn van 20 jaar, ook als er sprake is van een vonnis. Voor een aantal vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar: bij een overeenkomst zoals een geldlening, periodieke betalingen zoals huur, en bij vorderingen uit onverschuldigde betaling, van schade en van een boete.
Hoe werkt de stuitingsbrief
Vermeld de naam en het volledige adres van de tussenpersoon of aanbieder; Vermeld de polisnummer(s) en de naam van de polis(sen); Verstuur de stuitingsbrief aangetekend naar de tussenpersoon of aanbieder; Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs.