Om er zeker van te zijn dat er geen wijnaroma's in het glas achterblijven, kun je het glas het beste met warm water schoonmaken. Schoonmaakmiddel is meestal niet nodig. Kristallen glazen kun je het beste reinigen in lauw water met zout. De kans dat ze beschadigen of breken in te heet water is namelijk erg groot.
Maak een mengsel van water en een theelepel baking soda. Wrijf het mengsel met een doek over de witte aanslag en spoel het glas af. Herhaal indien nodig.
Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje. Gebruik gerust een schuursponsje of afwasborstel.
Verwijder eerst het vuil van het glas met water en zeep. Zo voorkom je dat je met het vuil krasjes maakt in het glas. Spoel het glas na met heet water zodat de zeepresten oplossen en je het glas eenvoudig kan nadrogen met een droge doek. Je zult zien dat je zo de glasplaat eenvoudig en snel schoon krijgt.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Wijnglazen in vaatwasser
Het bovenste rek van de vaatwasser kan gewoon een stukje naar beneden. Door het klemmetje aan de zijkant van het rek in te drukken, zakt het rek en passen je wijnglazen er gewoon in.
Wijnglazen poleren
Gebruik hierbij het liefst een linnen doek om de glazen droog te wrijven (poleren)! Die neemt namelijk sneller vocht op en laat niet van die vervelende pluisjes achter op de glazen. Ook krijg je hierdoor dat glimmende effect weer terug.
Op zoek naar het juiste wijnglas
Er zijn gerenommeerde merken als Schott Zwiesel, Riedel en Chef & Sommelier, maar zelfs een glas van een huismerk kan een goed wijnglas maken. Je kunt zelfs een wijnglas met je eigen naam laten maken, maar elk merk heeft zijn eigen unieke waarde en logica.
Simpele methode
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Een glazen vaas is goed schoon te maken met Glassex. Spuit de ruitenreiniger in de vaas op de plek waar de aanslag zit en laat dit een minuut intrekken. Doe er vervolgens water bij en laat het dan tien minuten staan. Vervolgens spoel je de vaas om.
Geen schuursponsjes op glas, daar komen krasjes van waar de kalk zich vervolgens nóg beter op vast kan zetten. Goede spray gebruiken (zoals bv Antikal) en dan afpoetsen met een zachte spons of doek, daarna goed afspoelen.
Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie.
Multifocale glazen kunnen niet 'slecht' worden, maar toch is het aangewezen om uw multifocale glazen te vervangen na 3 tot 4 jaar. De reden hiervoor is dat de kwaliteit van uw zicht na die periode meestal wat afgenomen is.
Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.
Maar met de hand poleren is een tijdrovend werkje. U pakt het bestek vast in een linnen doek en met de andere hand goed wrijven totdat het bestek blinkt en vrij is van alle vlekken. Wel goed oppassen dat u niet met de hand weer het bestek aanraakt, want dan ziet u de afdruk er weer op.
Wat is poleren? Poleren komt van het woord polijsten en betekent het glanzend maken van serviesgoed, bestek en glaswerk. Poleren is een handeling waarbij bestek, servies en glazen na de afwas vlek- en streepvrij wordt gemaakt.
Dit kan verholpen worden met een glas- of keramiek-polijstmiddel (o.a. Clean-X), maar is ook met een vloeibaar schuurmiddel zoals van het merk Cif, Jif, Vim of Perfect, simpel op te lossen. Wel moet de ruit geheel ontdaan zijn van eventueel vuil/zand om krassen te voorkomen, en dan stevig poetsen.