Toeschietreflex opwekken
Je merkt het vanzelf door het tintelende gevoel in je borsten en je baby die ritmisch grote slokken wegklokt, wat soms ook kan leiden tot verslikking.
Een toeschietreflex is het mechanisme waarbij moedermelk vanuit de melkkliertjes richting de tepel 'gestuwd' wordt onder invloed van het hormoon oxytocine. De rol van de toeschietreflex bij het produceren van moedermelk is indirect en heel belangrijk.
Voel je je toeschietreflex niet (meer), dan is dat niet noodzakelijk een teken dat die er niet (meer) is. Hoe langer je voedt, hoe minder duidelijk jij zelf je toeschietreflex zal voelen. Ga je live voeden, probeer je dan te ontspannen.
Om de stroom minder krachtig te maken, kun je beroep doen op de zwaartekracht. Blijf platliggen of leun achterover zodat de stroom minder heftig spuit! Er zijn ook bepaalde kruiden die je kunnen helpen je melkproductie te verminderen. Gebruik bij voorkeur peterselie, zuring, salie (kruidenthee) en groene koolbladeren.
Hierdoor wordt de melk vanuit de melkklieren in de melkkanalen gestuwd en begint de melk te stromen . Dit noemen we de toeschietreflex. Soms kan een toeschietreflex erg pijnlijk aanvoelen, zeker wanneer dit gepaard gaat met een overvloedige melkproductie.
Als je kindje de borst weigert omdat hij tandjes krijgt, kun je hem voor de borstvoeding op iets kouds laten kauwen.
Het kan ook heel geleidelijk gaan. Een baby die geen problemen lijkt te hebben met de verschillende manieren van zuigen of het gebruik van een fopspeen, begint aan de borst alsmaar minder efficiënt te drinken. In uitzonderlijke gevallen kan een baby ook met zuigverwarring geboren worden.
Het gebruik van voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten zijn borstvoedingstheeën, kruidencapsules, havermout en diverse soorten noten.
De eerste paar dagen: je melkproductie komt op gang
De hormonen helpen je om te beginnen met het aanmaken van melk. Rond dag drie na de geboorte van je baby, 'komt je melkproductie op gang' en kunnen je borsten merkbaar steviger en voller beginnen aan te voelen.
Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Als uw kind de eerste dag niet aan de fles wil drinken, is dat niet erg. Een gezonde pasgeborene heeft genoeg reserves. Bouw de hoeveelheid voeding langzaam op. Kook flessen en spenen voor het eerste gebruik uit en daarna één keer per dag.
Met het vocht verliest uw kind vaak ook zouten en andere voedingsstoffen. Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Tekenen van een lage melkproductie
Baby's kunnen last hebben van een vertraagde stoelgang, verminderde urineproductie, geelzucht, gewichtsverlies na de geboorte en lusteloosheid. Tijdens de borstvoeding is de baby mogelijk slaperig of gefrustreerd, of wellicht zuigt de baby alleen maar in korte perioden.
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
Na de eerste dagen kan de toeschietreflex door moeders als (zeer) pijnlijk worden ervaren. Meestal neemt deze pijn na de eerste weken steeds meer af. Ook een klein, soms bijna onzichtbaar blaartje op de tepel kan veel pijnklachten geven.