Je kunt ook kleding ruilen of lenen van je zus, een goede vriendin of iemand anders met wie je een gedeelde kledingsmaak hebt. Ook Lisa is fan van deze optie: “Ik leen al jaren kleding van mijn moeder. We hebben dezelfde maat én dezelfde kledingstijl: ideaal toch? Minder kleren kopen is dus echt niet zo moeilijk.”
Het kopen van minder kleding spaart geld uit. Lekker als je duurzaam leeft on a budget. Het geeft je bovendien de kans om iets meer te investeren in kledingstukken die echt mooi zijn. Kleding van goede kwaliteit, waar je lang plezier van hebt en die gemaakt is onder omstandigheden waar je mee voor de dag kunt komen.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
We kopen schoonheid, veiligheid, gezondheid, bewondering, levendigheid, intelligentie. En deels lukt dat ook. Genoeg geld hebben om rond te komen en te kunnen doen wat je wilt, is inderdaad een voorwaarde voor geluk. Mensen met lagere inkomens zijn minder gelukkig en tevreden dan mensen met hogere inkomens.
Ga voor kleding van gerecycled en/of goed recyclebaar materiaal. Dat ontdek je door goed naar het label te kijken en te letten op materialen. Bedenk of het echt nodig is om kleding te kopen die extra behandeld is, bijvoorbeeld om strijkvrij te zijn of versleten te ogen. Die behandeling is vaak milieubelastend.
Waar kan ik mijn kleding recyclen? H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Dat betekent niet dat we dat aantal ook in de kast hebben liggen. Nee, dat aantal ligt zelfs nog een stukje hoger: uit datzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse garderobe uit maar liefst 173 kledingstukken bestaat. Ongeveer 50 items daarvan dragen we nooit en we gooien ongeveer 40 items per jaar weg.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Hoeveel mag je uitgeven aan kleding? Dan kun je volgens financiële experts het best de vuistregel aanhouden om niet meer dan vijf procent van je netto salaris op te maken aan kleding. Verdien je bijvoorbeeld 2.000 euro netto? Dan zou je dus 100 euro per maand met een gerust hart uit kunnen geven.
Of toch wel? Uit onderzoek blijkt dat de Nederlander gemiddeld vijftig van de in totaal 173 kledingstukken niet draagt. Daarnaast gooien we jaarlijks ook nog eens veertig items per persoon weg. Die 173 kledingstukken zijn dus blijkbaar overbodig, maar toch kopen we nog steeds 46 nieuwe kleren per jaar.
Een koopverslaving herkennen
Sterk verlangen om steeds weer nieuwe spullen te kopen. Leeg gevoel als je met pas gekochte spullen thuis komt. Negatieve invloed op werk, school of thuissituatie. Kopen vervangt hobby's of sociale activiteiten.
De drang om steeds maar weer spullen te kopen, wordt veroorzaakt door de aanmaak van dopamine in onze hersenen. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon: het veroorzaakt gevoelens van genot en euforie. Een aankoop doen zorgt voor extra productie van deze stof.
Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
De belangrijkste reden waarom een klant koopt is het vertrouwen. Wanneer je een product of dienst biedt dat precies bij de klant past, dat helemaal aan zijn wensen voldoet, maar de klant vertrouwt jou niet, dan koopt hij niet.
Heel simpel: koopdrang is de behoefte om iets te kopen. Dat we kopen, is niet gek. We hebben nu eenmaal bepaalde dingen nodig om te overleven.
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding.