Op de meeste factoren heb je zelf weinig invloed, maar je kan je immuunsysteem wel een handje helpen met een gezonde leefstijl. Want door gezond te leven, kan je afweer op volle kracht werken. Denk dan aan: niet roken, geen alcohol drinken, veel bewegen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Eiwitten
Eiwitten zijn onontbeerlijk voor een goede weerstand. Het is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam om anti-lichamen en enzymen van het immuunsysteem te produceren. Eet dus voldoende (biologisch) vlees, vis, eieren, bonen en peulvruchten.
Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Begin je dag met een groot glas water zodra je 's ochtends opstaat om de vochtbalans in je lichaam te herstellen na de nacht.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
Symptomen van een verzwakt immuunsysteem
Vaak ziek zijn: als je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor infecties en kun je vaker ziek worden. Denk hierbij aan een verkoudheid of de griep. Vermoeidheid: een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot vermoeidheid, zelfs na voldoende rust en slaap.
Citrusvruchten. Ja natuurlijk: ze zitten boordevol vitamine C. Kies elke dag uit citroen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, limoen of clementine. Citrusvruchten zijn niet alleen lekker uit het vuistje of verwerkt tot een smoothie of sapje, maar ook in salades zijn ze prima te gebruiken.
Een bloedonderzoek geeft snel een idee van de toestand van je immuunsysteem. Onderzoekers bekijken je witte bloedcellen onder de microscoop. Ze tellen en onderzoeken ze op uiterlijk, vorm, grootte en kwaliteit. Ze bepalen ook de antistoffen.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
De vitamines B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D3 zijn belangrijk voor je weerstand. Deze essentiële voedingsstoffen komen voor in je eten en drinken. Vitamines zijn nodig om gezond te blijven en speelt bijvoorbeeld vitamine B11 (foliumzuur) ook een rol in de weefselgroei en –ontwikkeling.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand? Een lage weerstand is vaak de oorzaak van een ongezonde leefstijl en een ongezond voedingspatroon. Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand.
Er zijn veel verschillende afweeronderdrukkende medicijnen. Voorbeelden zijn prednison, azathioprine, methotrexaat, ciclosporine en de zogenaamde biologics (bijvoorbeeld TNF-alfa remmers als infliximab, etanercept en adalimumab).
Was regelmatig je handen, zeker voor en nadat je contact hebt met kinderen of met personen die griep hebben. Gebruik een mondmasker. Hou een elleboog of zakdoek voor je mond en neus wanneer je hoest of niest. Gebruik een zakdoek maar één keer.
Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand.
Wanneer je een griep hebt die niet overgaat, is het belangrijk om de huisarts te contacteren. Normaal gezien is dit niet nodig maar als je merkt dat de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt of je wordt opnieuw ziek nadat je genezen leek te zijn, is dit wel een aanrader.
Eet voldoende vezels.
Deze zitten vooral in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Vezels zijn belangrijk voor het verhogen van je weerstand, omdat ze een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen zijn. De microbiotica vechten tegen bacteriën die zich in je lichaam willen nestelen.
Hoogleraar Virologie Ron Fouchier laat aan de Volkskrant weten dat het mogelijk is om opnieuw griep te krijgen in één seizoen. Er gaan verschillende virussen rond en die kun je in theorie allebei te pakken krijgen.
Zomergriep is een verzamelnaam voor verschillende maag- en darmklachten waar mensen tijdens de zomermaanden last van krijgen, en is ook wel bekend als buikgriep. Er bestaat dus niet zoiets als winter- of zomergriep. Wel komt griep (Influenza) een stuk minder voor in de zomer.