Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Hygiëne is belangrijk, maar te veel water en zeep is ook weer niet goed. Je kunt er huidproblemen van krijgen op je handen. Mensen die erg vaak hun handen wassen, zeker als ze dat met zeep doen, verhogen daarmee de kans op chronisch eczeem.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Een waarschuwing van het Huidfonds om de handen goed te verzorgen droeg bij aan die run op handcrème. "Van veel wassen worden handen droog en raakt de huid beschadigd, wat juist tot minder bescherming tegen bacteriën en schimmels leidt", aldus het Huidfonds. “Handcrème, voetcrème, billencrème, het maakt echt niks uit.
Handen drogen na het wassen voorkomt de verspreiding van ziektekiemen. Een goede hygiëne is cruciaal om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Het wassen van je handen met zeep is niet voldoende, hiervoor dien je ook je handen te drogen. Dit vermindert het risico op kruisbesmetting.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Slechts vijf procent van de mensen wast zijn handen zoals het hoort. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS. Volgens de onderzoekers wast het grootste gedeelte van de mensen zijn handen veel te kort.
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Wist je dat het vaker handen wassen niet alleen jouw huid uitdroogt en beschadigt? Maar ook kunnen de giftige stoffen in gewone (en desinfecterende) handzeep jouw hormoonbalans verstoren. Bovendien is gewone handzeep schadelijk voor het milieu.
Aleppo zeep bestaat al meer dan 4000 jaar en word nog steeds gebruikt. Aleppo zeep is te herkennen aan de groen/bruin achtige kleur. Aleppo zeep bestaat uit olijfolie, laurierbesolie, soda, zeezout en water. De zeep is 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar.
De Dettol handzeep is verrijkt met aloë vera waardoor de handen een diepgaande hydratatie krijgen en ook heerlijk ruiken. De antibacteriële handzeep elimineert alle bacteriën en ziekteverwekkers zodat de handen hygiënisch schoon zijn met minder kans op besmettingen.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen. Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Was je handen maar ook je duimen, vingertoppen, het gebied tussen je vingers, nagels, nagelriemen en vergeet je polsen niet! Het is beter om sieraden af te doen tijdens het handen wassen. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten. Spoel je handen altijd goed af onder stromend water.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.