Om te frituren of om te bakken op hoge temperaturen kies je best voor vloeibaar vet of olie: die bevatten relatief weinig verzadigde vetzuren, relatief veel onverzadigde vetzuren en minder transvetzuren. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Friet in gezond voedingspatroon
Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond'', aldus van Boekel in een video van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. "Zolang je maar gevarieerd eet, past friet prima in een gezond voedingspatroon.''
Rijstolie of rijstkiemolie is olie gemaakt van de kiem en vliezen van rijstkorrels. Het is een super veelzijdige olie die zich niet alleen heel goed leent voor roerbakken of in dressings, maar door zijn hoge rookpunt ook heel erg geschikt is voor frituren.
Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.
Veel mensen gebruiken een speciaal bak- en braadproduct. De gezondste voor het bereiden van vlees is Albert Heijn Baken & braden. Voor algemeen gebruik komt als gezondste uit de test... Dat blijkt uit een recente test in de Consumentengids.
Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren.
Frituur alleen nooit in extra vierge olijfolie: bij verhitting tot hoge temperaturen komen er schadelijke stoffen vrij. Weetje: alle oliën brengen evenveel calorieën aan. Er bestaan dus geen light frituuroliën. Wil je besparen op calorieën, dan kies je beter voor ovenfrietjes of hapjes uit de airfryer.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Zorg dat de frituurpan voor maximaal de helft met olie is gevuld.Niet meer, anders kan de pan overstromen en in de brand vliegen.Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter.
Gefrituurde “voeding”
Als je zetmeelrijke voeding frituurt (zoals patat) ontstaat er acrylamide, een kankerverwekkende stof. Daarnaast worden er ook veel AGE's gevormd. Dit zijn erg schadelijke stoffen (glycoproteïnen) die vooral ontstaan bij hoge temperaturen en oxidatieve stress geven.
ALA is een essentieel vetzuur dat het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, maar niet zelf kan aanmaken. ALA haal je daarom uit voeding. Het gebruik van koolzaadolie kan je helpen voldoende Omega 3 binnen te krijgen via voeding. Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren.
Is frituren in zonnebloemolie slecht? Nee, zonnebloemolie is een verstandige keuze! Echter zijn niet alle oliën geschikt om in te frituren. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er bij te hoge verhitting kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan.
De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus. Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet!
Becel Frituurolie is gemaakt van zonnebloemolie en bevat veel onverzadigde en weinig verzadigde vetzuren. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Vloeibaar frituurvet
Door de speciale samenstelling is het zeer geschikt om mee te frituren. Bovendien is het rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze. Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het is daarom gemakkelijk en veilig in gebruik.
Koolzaadolie heeft een hoog rookpunt (240 ºC) en is hierdoor goed geschikt om mee te koken, bakken en zelfs frituren.
Verschillende soorten olie
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Over het paneren van de vis valt nog wel te discussiëren maar over de friet zijn alle Britten het eens: daar hoort zout en een paar druppels azijn overheen.
Frituur tussen de 150-180 C, het liefst niet boven 175 C. Logisch, plantaardige oliën zijn instabiel, dus houdt die temperatuur laag. Ossenwit kan op 180 C worden verhit en is daarboven nog steeds stabiel. Frituur kleine porties, zodat de temperatuur van de olie niet te veel zakt want dan wordt het product te vet.