Veel Britten genieten op zondagmiddag in de pub, of thuis met familie, van dit traditionele Engelse gerecht: een groot stuk gebraden vlees (doorgaans varkensvlees of rundvlees) met groente, aardappels, Yorkshire pudding en een dikke jus.
Je denkt wellicht dat fish & chips de lokale keuken is, maar eigenlijk is de Indiase curry het nationale gerecht in Groot-Brittannië. Wanneer je in Londen bent, moet je dan ook zeker een van de geweldige Indiase restaurants bezoeken.
Het klassieke Engelse drankje: gin-tonic
De klassieke gin-tonic is een lichte, frisse en eenvoudige cocktail die bestaat uit 4 ingrediënten: gin, tonic, limoen en ijsblokjes. Het drankje smaakt het beste als het wordt geserveerd in een gekoeld glas.
Als je het écht op zijn Engels wil doen dan begin je je dag met een traditioneel 'English breakfast'. Dit ontbijt bestaat vaak uit bacon, (gebakken) eieren, tomaten, champignons, toast met boter, baked beans en aardappelen.
Zo kun je onder andere kiezen uit cinnamon, peppermint, en ginger. Fudge en toffees zijn verpakt in de leukste blikjes als een dubbeldekker bus, the big wheel of de bekende Engelse telefooncel. Combineer de chocolate chip cookies of oreo koekjes met een lekker kopje hot chocolate.
Een compleet Engels ontbijt bestaat uit baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding (of bloedworst, ook wel Boudin Noir genoemd).
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
Tijdens Oud en Nieuw eten Engelsen graag chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Ook eten ze nog een taart die gevuld is met vlees.
Een high tea - vaak kortweg tea - is een Engelse maaltijd die rond zes uur in de avond wordt genuttigd. De term wordt door de lagere klasse in het noorden van Engeland gebezigd. De lagere klasse in het zuiden van Engeland (en de hogere klasse in heel Engeland) noemt deze maaltijd supper of dinner.
Strikt genomen vallen onder de benaming "Great Britain" de landen Wales, Engeland en Schotland. De benaming "United Kingdom" wordt gebruikt voor diezelfde landen én Noord-Ierland. Noord-Ierland viel door de oude landcode uit de boot, maar dat is niet meer het geval met de nieuwe landcode "UK".
Een Afternoon Tea wordt in Engeland veelal gehouden tussen 16:00 en 17:00. Engelsen drinken er sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. De thee wordt uiteraard geserveerd in typisch Engels bloemetjesservies.
Buiten Groot-Brittannië is dit traditionele hoofddeksel met naar boven gebogen rand nog slechts zelden aan te treffen en wordt vooral nog met voorliefde door aanhangers van de paardensport gedragen.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Nu hoor je vaak dat een English breakfast ongezond zou zijn omdat het 'te veel is'. Dat is een beetje een gekke redenering. Er is namelijk helemaal niets mis mee om groots te ontbijten als je dit maar compenseeert met de rest van de dag. Bovendien verminder je de de kans op eetbuien en zoete trek gedurende de dag.
De oorsprong van het Engels ontbijt gaat terug tot de Industriële Revolutie. Mijnwerkers aten dit overvloedige ontbijt met veel vetten en calorieën om genoeg energie te hebben voor het zware werk. Tegen de middag was het ontbijt al opgebrand.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
chocolade → chocolate. chocolade → chocolate, cocoa.
Engelse drop is, hoe kan het ook anders, een echt Engels product. Het werd rond 1899 voor het eerst gemaakt in de snoepfabriek van Basssett & Co in de Engelse plaats Sheffield. In Groot-Brittannië heten deze snoepjes gewoon “Liquorice allsorts”, wat vrij vertaald zo iets als “gemengde soorten drop” betekent.
De veelkleurige dropjes worden in Europa en Amerika gegeten en werden voor het eerst gemaakt in de stad Sheffield in Engeland, anno 1899. Dus ja: Engelse drop is écht Engels.