“Reflexologie is de leer, de kennis en de bewerking van reflexpunten en -zones, die corresponderen met en een weerspiegeling zijn van alle weefsels van het lichaam. Reflexologie is een unieke methode om homeostase van de mens in al zijn aspecten te bevorderen.”
Reacties tijdens of na de voetreflexbehandeling
U kunt zich moe of slaperig voelen. Tintelingen voelen in de nek, handen of vingers. U kan ook een droge mond krijgen. Plotseling warm of koud krijgen kan een reactie zijn op de behandeling.
Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat reflexologie effectief is voor eender welke medische aandoening dan ook.
Echter in het algemeen na drie keer behandelen met tussenpozen van twee weken is de ultieme boost van jouw lichaam en geest. Sowieso is het dagelijks masseren van de voeten een supergezonde gewoonte. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding en wordt je lymfesysteem gestimuleerd.
Voetmassage is heel goed voor de conditie van je voeten. Je stimuleert de doorbloeding, prikkelt de zenuwen en je maakt je voeten mobieler. Met de oefening in dit blog ga je de voetrug masseren.
De geschiedenis van de voetreflexmassage
Wel dat reflexology een lange historie heeft en dat ongeveer 5000 jr geleden in China en India al mensen werden behandeld door druk en/of massage op bepaalde punten van het lichaam, om organen te beïnvloeden.
Voetreflexzonetherapie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van de mens. Door de voetreflexzones volgens een speciale techniek te masseren, wordt de doorbloeding van het lichaam bevorderd. Hierdoor kunnen zuurstof en voeding de weefsels bereiken en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.
Op de bal van je voet bevinden zich je hart en longen. Onderaan je voet tref je het spijsverteringsstelsel aan. Je hiel vertegenwoordigt je bekken, billen en voortplantingsorganen. De binnenkant van je voet staat voor je wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen.
De tenen staan in relatie met het hoofd, de bal van de voet met het hart en de longen en onderaan de voet staat in verbinding met het spijsverteringsstelsel. De hiel correspondeert met uw bekken, billen en voorplantingsorganen.
Met een voetmassage kun je dus verschillend gebieden in je lichaam heel effectief stimuleren. Het is ook een heerlijke remedie als je last hebt van koude voeten. De moeite waard dus om elke dag je voeten even te masseren. Aan 15 minuten per dag heb je genoeg.
Het middelste deel van je voet staat in verbinding met het spijsverteringsstelsel, de darmen. In de hiel bevinden zich de reflexen van de billen en het bekken. Aan de binnenkant van de voet vinden we de reflexen van de wervelkolom en aan de buitenkant die van de ledematen.
Waarom voetmassage? Met voetmassage stimuleer je de doorbloeding en de mobiliteit van je voet. Ook zorg je ervoor dat je hersenen weer contact maken met de sensoren onder je voet, zodat het lopen beter gaat. Deze verbinding is bij veel mensen verslechterd door het dragen van schoenen.
Veeg langzaam over de voeten van boven naar beneden en maak cirkelvormige bewegingen met uw vingers. Houd met één hand de hiel vast, en beweeg met de andere hand de voet zachtjes rond de enkel. Zet de voet terug en laat deze weer rusten op het oppervlak. Begin met het zachtjes knijpen in de voeten.
Pijn onder de voet in de buurt van de hak tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van de voetzool. Deze blessure komt bij sporters regelmatig voor.
Voetklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Namelijk het dragen van verkeerde/slechte schoenen, een trauma, of door een afwijkende stand van de voeten en/of tenen. Bij verkeerde schoenen kan men denken aan te kleine of krappe schoenen en aan naaldhakken.
De structuur van iemands tenen kan inzicht geven in zijn persoonlijkheid. De grote teen is het langst en de andere tenen staan in een steil aflopende lijn, aflopend van de 1e naar de 5e teen. Zo'n voetvorm wordt de Egyptische voet genoemd en wordt beschouwd als de ideale voet.
De eerste vier tot zes weken kun je elke week een massage nemen. Dan merk je ook goed het effect ervan. Daarna kun je samen met de massagetherapeut bepalen of en hoe je verder gaat. Als je regelmatig zwaar traint of intensieve workouts doet, kom je bij voorkeur één tot twee keer per week.
Tijdens een mechanische bindweefselmassage worden de specifieke zones behandeld waarbij de vetcellen los gerold worden. Lokaal ontstaat er een verhoogde vetverbranding waardoor je lichaam de vetcellen makkelijker kan afbreken en afvoeren.
Sporters die zwaar trainen of intensieve workouts doen, komen bij voorkeur één tot twee keer per week. Zo kunnen zij de flexibiliteit en conditie van hun spieren op peil houden. In tijden van minder intensieve training of recreatief sporten is elke drie à vier weken voldoende.
Behandelingen kunnen deels in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar, omdat Gezondheidsmassages is geregistreerd bij diverse organisaties. Voorwaarden zijn wel dat je: therapeutisch consult boekt. aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen.
Volwassenen. Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je dan zelf.
Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder
Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze eerste 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. In de Zorgverzekeringswet vindt u alle chronische aandoeningen.