De komkommer is de vrucht van de komkommerplant Cucumis sativus, een eenjarige plant uit de komkommerfamilie. Komkommers worden al meer dan 3000 jaar gegeten.
Hoeveelheid eiwit in tomaat:
0,5 gram. in 1 stuk (70 gram)
De aanbevolen dagelijkse eiwitinname in de normale voeding bedraagt 0,8 à 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilogram komt dit dus neer op 56 tot 70 gram per dag, wat eigenlijk zeer gemakkelijk via normale voedingswaren kan gebeuren (zie tabel 1 hieronder).
Komkommers bevatten per 100 gram maar 13 kilocalorieën.
Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën. Hierbij de belangrijkste voordelen van deze groene versnapering.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Maar in dat vocht zitten wel degelijk verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine K (voor onder meer een goede bloedstolling) en kalium (dat helpt de bloeddruk te reguleren). Daarnaast bevat komkommer vitamines B en C en andere mineralen als calcium, magnesium, fosfor en ijzer.
Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo'n 2000 kcal).
Meer honger (een teveel aan eiwitten in je voeding kan er voor zorgen dat je juist veel meer trek krijgt) Last van winderigheid (met een zeer onaangename geur, als gevolg van de verbranding van een teveel aan eiwitten) Huidklachten (onrustige huid, acne)
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Voedingswaarde aardappel en patat
Een aardappel bevat veel water en koolhydraten. Er zit maar weinig eiwit in de aardappel en geen vet. De aardappel is rijk aan vitamine B en C, evenals de mineralen kalium en fosfor. Ten slotte bevat één aardappel ongeveer 1,5 g vezel.
Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.
De meest eiwitrijke groenten zijn bonen en dan met name kidneybonen. Deze bevatten maar liefst 24 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast zijn champignons, maïs, spinazie, artisjok, spruiten en broccoli ook eiwitrijk. Deze bevatten tussen de 2 en 4 gram eiwitten per 100 gram.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1). Komkommer bevat ten opzichte van augurk wel vet, namelijk 0,5 gram. Het bevat iets meer suiker, namelijk 1,5 gram.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Komkommers zijn kleine, groene wonderen boordevol goede stoffen! Het bevat voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, biotine, vitamine A en B1 wat stressverminderend werkt, hydratatie, dikker haar, UV-bescherming en stevigheid biedt.
Je hebt altijd van alles een beetje nodig, zelfs van vet. Komkommer bestaat grotendeels uit water, wat je natuurlijk elke dag weer veel nodig hebt. Het komkommerdieet lijkt dus best een handig dieet, ware het niet dat je niet kunt leven op komkommer alleen.
Komkommers bevatten weinig calorieën (zo'n 16 calorieën per portie). Daarnaast bevatten ze veel vezels. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en stoelgang en daarmee ook voor je gewicht. Want vezels geven je gauw een vol gevoel, wat overeten of ongezond snacken tegengaat.
De combinatie van 95% water, kalium en magnesium zorgt ervoor dat komkommers je huid hydrateren, een gezonde gloed geven én huidveroudering tegengaan. Last van een verbrande huid of wallen onder je ogen, komkommerplakjes zouden wonderen verrichten.