Voor frituren hebben oliën met een 'neutrale' smaak de voorkeur. Kortom: Het is belangrijk om oliesoorten te kiezen die voor het grootste deel uit verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten bestaan, omdat die bij hoge temperatuur het stabielst blijven. Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Professor De Meulenaer: “Olijfolie, soja, zonnebloem en soortgelijke melanges van olie zijn niet geschikt om te frituren. Rundervet is juist ideaal om te frituren.”
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Stinkt je keuken naar frituurvet? Zet dan na het bakken een pannetje water op het vuur en doe daar allerlei aromaten in zoals citrusschil, kaneel en kruidnagel.Laat het even doorkoken en laat dan maar staan. Het pannetje zal nog een hele tijd een heerlijk frisse geur verspreiden.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
nieuws Volgens een Nederlands onderzoek is zelfgebakken frieten gezonder dan de friet uit de snackbar. Dat heeft te maken met het feit dat in de horeca nog veel frituurvet wordt gebruikt van dierlijke oorsprong of van geharde plantaardige vetten.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Zonnebloemolie is over het algemeen goed verkrijgbaar en behoort vaak tot de voordeligere opties vergeleken met andere oliën zoals olijfolie of kokosolie. Dus als je op die zoektocht bent naar een betaalbare optie zonder in te boeten op kwaliteit, is zonnebloemolie een uitstekende keus voor het frituren.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Schil en spoel de aardappels. Snij de aardappels in kleine partjes van 3 cm voor gebakken aardappeltjes, of in lange repen voor patat. Bak de aardappels voor in het frituurvet op 160 graden gedurende 5 minuten. Haal de aardappeltjes uit het vet en laat ze uitlekken in een bakje of in het netje boven het frituurvet.
- Olie met een laag vetpercentage heeft een hoog watergehalte en is niet geschikt voor friteuses, omdat dit soort olie gaat schuimen. - Zorg ervoor dat de max-markering niet overschreden wordt en dat de frituurmand niet te vol wordt.
Van Rooij adviseert het vet na iedere keer frituren met een filterdoek of een simpel koffiefilter te filteren om de gebruiksduur van frituurvet te verlengen. "Op die manier verwijder je in ieder geval kruimels en paneer", vertelt hij.
Patat van de snackbar hebben een kenmerkende textuur en smaak, en het is overal hetzelfde, en niemand anders die ze maakt, maakt ze zo. Ik heb thuis en in restaurants al vaak zelfgemaakte frietjes gegeten, en die smaken altijd anders dan patat van de snackbar, en minder lekker dan patat van de snackbar.
4 Filter de olie na gebruik
Frituurolie kun je meer dan één keer gebruiken, maar ook niet onbeperkt: na 6 à 8 keer frituren is de olie 'op' en vormen zich schadelijke stoffen bij verhitting.
Remia maXimum is het beste frituurvet dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is en dé standaard voor verantwoord frituren. Dit vloeibare frituurvet bestaat voor bijna 80% uit high-oleic sunflower oil en kenmerkt zich door een zeer gezonde samenstelling en een maximale levensduur.