Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan geen kwaad, maar zelf koken is nog altijd het beste. Als je zelf kookt, kun je zelf bepalen hoeveel zout je erin doet. En je kan gemakkelijker zorgen dat je voldoende groente en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta binnenkrijgt.
Als je zelf kookt, heb je de controle over wat je toevoegt aan je gerechten. Hoeveel suiker, hoeveel zout en hoeveel vet bijvoorbeeld. In je eigen keuken gebruik je bovendien geen kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen. Dit is het grootste voordeel ten opzichte van kant-en-klaar producten.
Heel veel pakjes en zakjes zijn geen gezonde keuze. Het is een hele bewerkte variant van voedsel, met vaak veel onnodige toevoegingen als suiker, smaakmakers, zout en slechte vetten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zit zilvervliesrijst in een pakje, maar is toch gezond.
Koken is een vorm van mindfulness
Wanneer je je bewust bent van de ingrediënten en de manier waarop ze de keukentafel bereiken, ben je minder bezig met piekeren en kleine irritaties. Mindfulness helpt ook om stress te verminderen en bevordert de levenslust.”
Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal! 7. Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Gewoon of gemodificeerd, van maïs of van aardappel: het is allemaal favoriet vulmiddel van pakjes. Bij de meeste pakjes moet je zelf water toevoegen. Het zetmeel bindt de boel en zorgt voor een sausachtige consistentie. Maar daarvoor kun je net zo goed wat maïzena of bloem uit je eigen keukenkastje gebruiken.
Koken is leuk! bevat alles wat de beginnende chefkok nodig heeft om aan de slag te gaan in de keuken. Aan de hand van duidelijke uitleg, veel foto's en handige stappenplannen leren kinderen niet alleen hun eigen lievelingsgerechten klaar te maken, maar vooral ook hoe leuk koken is!
De nadelen zijn de afgelopen jaren steeds vaker en uitgebreider in beeld gekomen. Veel maaltijden bevatten minder gezonde toevoegingen. E-nummers bijvoorbeeld, en vaak veel zout. Daarnaast pakt het aantal calorieën niet altijd even gunstig uit, en zijn de maaltijden vrij prijzig.
Per portie bevatten ze meestal veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout en maar weinig vitamines, mineralen en vezels. Sterk bewerkte producten bevatten een veelvoud aan ingrediënten (meer dan 5). Op de ingrediëntenlijst staan vaak zout, suiker, vetten, gehydrolyseerd eiwit, gemodificeerd zetmeel en E- nummers.
Magnetronmaaltijden opwarmen is niet schadelijk
Het is veilig om eten te ontdooien en te verhitten in de magnetron, schrijft het Voedingscentrum: 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Leven op soep lijkt me trouwens geen goed idee want geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Variatie blijft de boodschap. ' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand).
Het soepdieet is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis is een zelfgemaakte soep van verse producten. Deze soep mag je ongelimiteerd eten, de hele dag door. Maar je kunt natuurlijk niet alleen leven van soep. Daarom heb je iedere dag een aantal extra's die je toch de nodige (minimale) energie moeten geven.
Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.
Gezonde kant en klaar maaltijd
Een kant en klaar maaltijd zou een gezonde levensstijl niet ondersteunen. De kant en klaar maaltijden van Iglo zitten boordevol groenten en vitaminen. Dit komt doordat de diepvriesmaaltijden bestaan uit verse ingrediënten die snel en vakkundig zijn ingevroren.