Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
Dan kan je aan de slag met het roosteren van het brood; dit is alles behalve moeilijk. Smeer het brood met olie in (of doe olie in de pan) en leg het brood vervolgens in de pan. Doe de deksel op de pan en wacht enkele minuten. Draai vervolgens het broodje om en laat ook de andere kant enkele minuten roosteren.
Het voordeel van een broodrooster met tostiklem is dat je er niet alleen toast mee kan maken, maar ook tosti's. Je hoeft je tosti's dan niet meer apart klaar te maken in een tosti grill apparaat – dat kost meer ruimte in je keuken – of in de oven (daar wordt het brood droog van).
Gebruik droog brood dat een dag oud is, als je het hebt.
Aangezien het vocht in vers brood het week maakt (in tegenstelling tot een hete oven verdampt een magnetron het vocht niet, waardoor het niet knapperig wordt), is een droog stuk brood veel geschikter voor in de magnetron.
Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewone snee brood is een fabel. De hoeveelheid calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën.
Om het brood te roosteren verwarm je eerst de oven voor op 200°C. Verwijder rondom de korsten van de boterhammen. Rol met een deegroller de boterhammen tot hele dunne plakken. Snijd de plakken een keer door, schuin of recht naar wens.
Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende alternatief voor de tosti-ijzer is het bakken van je broodje in een pan met daarop een deksel. Verwarm de pan op middelhoog vuur en bak je broodje een paar minuten aan beide zijden. Druk tijdens het bakken het brood goed aan.
Brood roosteren met de airfryer
Als je wel een airfryer hebt zit je gebakken. Op 180 graden rooster je je boterhammen in vijf tot zes minuutjes. Je moet wel een vork of een mes op je boterhammen leggen om ervoor te zorgen dat ze niet kunnen bewegen (wel opletten als je ze eruit haalt!).
Rustig roosteren in de oven
Het proces duurt ongeveer 10 minuten. Kost enorm veel tijd inclusief voorverwarmen van de oven. Bij het roosteren legt u het brood op de middelste rek en op een laag vuur. Hoe langer je wacht, hoe donkerder en krokanter het wordt.
De afbakbroodjes kunnen ook één voor één klaar worden gemaakt door middel van een tosti-ijzer.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om afval te reduceren als we brood in de vriezer bewaren. Vanuit de diepvriezer kan het meteen – zonder ontdooien – in de broodrooster”, zegt Sarah Clayton van Wrap.
Toastjes krokant houden
Besmeer met wat boter zodat het vocht van uw beleg niet in het toastje dringt. Begin met het 'minst vochtige' beleg (bv schijfje ei, sneetje gedroogde ham of zalm…)
Om een tosti te maken met een broodrooster is deze handeling dé gouden truc: de broodrooster op zijn kant zetten. Leg vervolgens in het ene rooster een plak brood besmeerd met boter (of mayonaise), kaas en ham en in de ander een snee brood met kaas voor extra cheesyness.
Melba-toast wordt gemaakt door aan beide kanten licht geroosterde sneetjes brood te grillen. De toast wordt vervolgens in twee plakjes gesneden. Deze plakjes worden vervolgens weer op de grill gelegd met de geroosterde zijden naar de warmtebron, wat resulteert in toast die de helft van de normale dikte heeft.
De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Het gebruik van het tosti apparaat is een fluitje van een cent. Je hoeft alleen maar je tosti in het apparaat te doen en dicht te klappen. Vervolgens doe je het tosti apparaat in de magnetron (voorverwarmen is niet nodig), wacht 2-4 minuten en klaar is kees. Het smullen kan beginnen!
Snijd de boterham in 2,leg op de 2 helften een plakje kaas en daarboven wat hesp. Zet die boterham op een bord in de magnetron. Je moet goed blijven kijken. Als de kaas begint te "bubbelen" is ie waarschijnlijk al goed.
Afbakbroodjes van de bbq
Voor afbakbrood, zoals stokbrood of Turks brood, hoef je echt niet speciaal de oven aan te zetten. Je kunt ze ook prima op de barbecue afbakken. Gebruik wel een barbecue met deksel. Na een minuut of tien is het brood heerlijk knapperig en goudbruin.
Voor het afbakken heb je een oven nodig. In de gewone magnetron worden ze niet lekker. Pitabroodjes kun je ook onder de grill of in een broodrooster 'afbakken'.