Na een paring is er sperma in het begin van de eileider aanwezig, de eicel kan dan bevrucht worden. Daarna komen er in de eileider nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan. Alles in één orgaan.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort. Eens die zijn uitgebroed, staat de opvoeding van de kroost voor de deur.
Vogels hebben geen uitwendige voortplantingsorganen. Mannetjes en vrouwtjes hebben een cloaca, die zowel voor afvoer van afvalstoffen (urine en faeces) als voor sexueel contact is. Bij de copulatie wordt de cloaca iets uitgestulpt en tegen die van de partner geduwd, waarna de overdracht van sperma plaatsvindt.
In de baarmoeder wordt de schaal verkalkt (bij de kip duurt dit ook ongeveer 24 uur). Het ei wordt gelegd door samentrekking van de spieren van de baarmoeder en de vagina. De twee testikels van de mannelijke vogels liggen in de buikholte tegen de rug aan, en zijn niet van buiten zichtbaar.
Als er binnenin het popje een ei groeit en bijna gelegd gaat worden, zie je dat het popje een bult onderaan haar buikje heeft. Ook wordt de cloaca beter zichtbaar, het popje ruikt anders en gaat hele grote poepjes leggen. Dan weet je dat er een ei aan zit te komen.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
Als het voorjaar warmer is, zullen er veel vroeger op het jaar insecten zijn. Insectenetende vogels, zoals de pimpelmees moeten ervoor zorgen dat hun jongen opgroeien wanneer het meest voedsel beschikbaar is. In een warmer voorjaar gaan ze daarom eerder eieren leggen.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren. Zo vormt bijvoorbeeld kikkerdril de eieren van kikkers. Eieren van vogels worden beschermd door een harde, kalkachtige schaal. Reptieleneieren hebben een zachtere, maar ook stevige schaal.
Hoewel hij telkens op de spitse kant bleek te hebben gekliederd, stelde hij vast dat het ei altijd met de stompe kan naar voren uit de cloaca kwam.
Dat is volledig correct maar niet uit elk eitje kan een kuiken komen. Het ei van de kip moet eerst bevrucht worden door de haan. Ongeveer 80% van de eieren wordt bevrucht door de haan. Dit wil zeggen dat wanneer een kip 10 eieren legt er ongeveer 8 eitjes bevrucht zullen zijn.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
De nestbouw duurt ongeveer 9 dagen, daarna kunt u het eerste ei verwachten. Het vrouwtje legt dan iedere dag 1 ei en start met broeden als het legsel compleet is [6 tot 14 eieren]. Het broeden duurt 12 dagen, dan komen de eieren uit. De jongen vliegen uit na 20 dagen, meestal vroeg in de ochtend.
Bij alle vogelsoorten verloopt de bevruchting inwendig. Dat wil zeggen dat het mannetje zijn zaadcellen direct in de geslachtsopening van het vrouwtje brengt, waar ze de rijpe eitjes in de eierstok kunnen bevruchten.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Bij de bevruchting komen zaadcellen van het mannetje terecht in het onderste gedeelte van de eileider van het vrouwtje. Vervolgens gaat het zaad door de eileider, waar het in sommige gevallen enkele weken opgeslagen wordt in een speciale holte, voordat het nodig is om de eitjes in de eierstok te bevruchten.
Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren.
Het mannetje laat zijn vleugels hangen en richt zijn staart heel hoog op, bijna loodrecht naar boven. Terwijl hij luid tjilpt nadert hij in die houding het wijfje. Als het wijfje niet bereid is tot paren, neemt ze een dreighouding aan, tjilpt even luid terug en pikt naar het mannetje.