In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
De 4 redenen waarom je geen vriendin hebt. Reden 1: Je gelooft diep van binnen dat je liefde niet waard bent. Reden 2: Je wilt te graag een vriendin. Reden 3: Je neemt geen leiding.
Minder meedoen in de samenleving. Eenzaamheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je dat anderen je niet leuk vinden. Waardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.
Je hebt geen vrienden (meer) of je hebt geen volwassen vrienden. Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.
Zoek liever dingen om samen te doen, bijvoorbeeld sporten of een bezigheid op school. Dat geeft vanzelf gespreksstof. Werken kan ook een heel goede manier zijn om onder de mensen te komen. Een nieuwe vriendenkring opbouwen gaat niet zo snel; val uzelf er niet te hard over dat het nog niet is gelukt.
Vanaf een jaar of 13 groeit bij jongeren de behoefte aan zoenen en seksualiteit. Echte verkering ontstaat en jongens en meisjes krijgen de behoeften om verder te gaan dan handjes vasthouden. Verliefd zijn in de puberteit kan heel heftig zijn. Een puber kan zichzelf helemaal verliezen in de verliefdheid.
Op verliefdheid staat geen leeftijd. En dat geldt ook voor de jongsten onder ons. Al vanaf 5 jaar kunnen kinderen aangeven dat ze verliefd zijn. Al betekent dat eerder dat ze een speciale band hebben met bijvoorbeeld een vriendje of een vriendinnetje.
Vanaf een jaar of 8 á 9 worden kinderen vaker verliefd op leeftijdsgenootjes van het andere geslacht. Vaak krijgen ze rond deze tijd ook voor het eerst verkering. En in deze fase kunnen verliefdheid en verkering hebben, gevoelsmatig net zo 'heftig' zijn als voor volwassenen.
Een praatje, samen sporten, erop uit: NLvoorelkaar.nl is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Je kunt hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Als je bijvoorbeeld gezelschap of een extra handje kan gebruiken.
Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder je wordt, hoe minder vriendschappen je overhoudt. Er ontstaan nieuwe, maar er sneuvelen er meer dan erbij komen.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Een goede vriendschap betekent elkaar ook accepteren zoals je bent. Ook al ben je nog zo gek op je beste vriendin, jullie hebben allebei eigenschappen die jullie minder leuk vinden aan elkaar. Maar juist omdat jullie zo goed bevriend zijn, accepteren jullie elkaar honderd procent.
6 De vriendschap komt van 1 kant
De één kan goed leuke plannen maken, de ander is een goede luisteraar. Maar wanneer jij constant het gevoel hebt dat jij alle moeite moet doen voor jullie vriendschap dan is dit waarschijnlijk ook echt zo. Kijk eens wat er gebeurt als jij niet meer het voortouw neemt.