Goede dagstructuur begint bij een goede nacht slaap. Uitgerust de dag beginnen maakt je weerbaar. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Probeer voldoende (ongeveer 8 uur) slaap te krijgen.
Vandaag zullen wij vijf manieren uitleggen waarop je structuur kan aanbrengen in je dag- en weekschema, zodat je jezelf minder gestrest en beter voorbereid voelt!
Ordelijk, systematisch en gestructureerd is een kwaliteit. Ben jij ordenend of geordend? Dan werk je volgens een bepaald patroon of stramien. Je werkt systematisch en je hebt nagedacht over de vraag hoe je werkzaamheden het beste kunt organiseren.
Het klinkt saai, maar de enige manier om je slaapritme weer terug te krijgen is structuur. En dat betekent: elke avond op dezelfde tijd naar bed, en elke ochtend op hetzelfde moment opstaan. Hoe moeilijk dit ook is na een slechte nacht, blijven liggen zorgt er alleen maar voor dat je 's avonds niet kunt inslapen.
Hoe Krijg Je Ritme In Je Leven? 3 Tips Voor Meer Structuur!
33 gerelateerde vragen gevonden
Wat is de beste tijd om te gaan slapen?
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Wie onvoldoende slaapt, zal er voor anderen vrijwel meteen ongelukkiger en ongezonder uitzien. Op lange termijn veroudert de huid zelfs sneller. Rust is één van de belangrijkste bouwstenen voor je immuunsysteem. Wanneer je minder dan 7 uur per nacht slaapt, loop je drie keer meer risico om verkouden te worden.
Overzicht brengt structuur, en structuur geeft rust. Verschillende taken tegelijk proberen af te ronden geeft weinig structuur. Belangrijk is dus om een concrete takenlijst voor jezelf op te stellen en deze taak voor taak af te werken. Hierdoor ontstaat er structuur, en dit geeft rust in je hoofd.
Simpel: maak eens een lijst met dingen waar je nu dankbaar voor bent. Dingen waar je tevreden over kunt zijn. Zo vul je je hoofd met fijne gedachten, en verdring je nare gedachten. Mediteren helpt ook, net als sporten en in de tuin werken.
Zet dus je wekker elke dag op dezelfde tijd en ga niet te laat slapen. Het is belangrijk om elke dag voldoende zonlicht te krijgen. Ga dus elke dag minstens een half uur naar buiten, dit kan ook op je balkon of in je tuin. Als dat niet mogelijk is, maak dan een wandeling of ga een stukje fietsen.
Door huishoudelijke taken voor jezelf te plannen creëer je regelmaat en routine. Heb je het gevoel dat je wat meer regelmaat wil, dan kan je zo structuur aanbrengen. En na een tijdje zit het 'in je systeem'. Dan kan je die planner uiteindelijk weer gewoon voor leuke dingen gaan gebruiken ð .
Schrijf hoe lang je verwacht te besteden aan elke taak. Je kunt bijvoorbeeld tijd hebben ingepland op een bepaalde dag voor studie (2 uren), training (1 uur), het schrijven van twee e-mails (30 minuten) en met de hond wandelen (30 minuten).
Een effectieve planning zorgt ervoor dat de instructies en activiteiten tijdens en tussen de lessen goed op elkaar aansluiten en daardoor soepel verlopen. Structuur en doelgerichtheid betekent echter niet dat er geen ruimte is voor flexibiliteit.
Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker. Je ligt tijdens die ene keer niet langer dan 20 minuten wakker.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.