Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
Zo voorkom je dat je sieraden groen afgeven
Dat sieraden groen uitslaan op je huid komt (obviously) omdat ze niet van echt zilver of goud zijn gemaakt. Daarnaast heeft het ook te maken met de zuurgraad van je huid. Bij een hogere zuurgraad verkleuren je sieraden en je huid sneller.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
Breng een laagje doorzichtige nagellak op je ring aan. Het laagje nagellak zal ervoor zorgen dat het metalen materiaal niet direct in aanraking komt me je huid, waardoor er geen groene vlekken ontstaan.
Ferrocon wordt aangebracht op het metaal met een kwast, roller of een lagedrukspuit. Die laatste optie is bedoeld voor grote oppervlakken. Na het aanbrengen kun je de patina gemakkelijk wegpoetsen. Het resultaat: de groene roest verdwijnt en je ziet het koper weer zoals het oorspronkelijk was.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Hoogstwaarschijnlijk is groen een reactie van koper, dus kies voor goud gemaakt van materialen zoals goud of platina. Kies ringen van roestvrij staal, rhodium, geel goud of wit goud. Draag ringen van deze metalen, die minder gevoelig zijn voor oxidatie en verslechtering.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Een ring van geelgoud of roségoud doe je in een handomdraai weer glanzen als nieuw. Meer dan wat warm water en enkele druppels afwasmiddel heb je er zelfs niet voor nodig. Laat de ring een kwartiertje weken in een sopje en gebruik een zacht borsteltje (eventueel tandenborstel) om hem voorzichtig te reinigen.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925. Het cijfer verwijst naar de hoeveelheid puur zilver in het sieraad, namelijk die 92,5%.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Groene aanslag is in feite onkruid. Het zijn mossen en algen die graag groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Om deze reden treedt groene aanslag vooral op in de herfst- en wintermaanden. Er valt hierin relatief veel regen en de dagen zijn donkerder.
De meest gehoorde tip was die van de schoonmaakazijn. Het merendeel van de consumenten die op onze vraag reageerden gebruiken schoonmaakazijn of andere azijn. Sommige mensen mengen dit met andere producten zoals soda. Laat de azijn wel goed inwerken en na enkele dagen zal de groene aanslag vanzelf verdwijnen.