Jersey stof, ook bekend als viscose, heeft uitstekende eigenschappen die het geschikt maken voor mensen die veel zweten. Het materiaal staat bekend om zijn vochtabsorberende eigenschappen, waardoor het zweet snel opneemt en van de huid afvoert.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste.
Door iedere dag schone kleding aan te trekken kunnen bacteriën moeilijker een reactie aan gaan met het oude okselzweet. Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt.
Hele lichte en hele donkere kleuren verbergen zweetplekken het beste. De meest veilige keuzes zijn dus wit en zwart. Maar ook kleuren die daar dichtbij liggen – zoals poederroze, marineblauw an antraciet – doen het goed. Stoffen met patroontjes zijn ook goed in staat zweetplekken te verhullen.
Kies bij het winkelen voor natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, wol, kasjmier of zijde. In deze stoffen hebben geurige bacteriën minder kans om te overleven en kunnen ze zich niet zo snel vermenigvuldigen.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Jersey stof, ook bekend als viscose, heeft uitstekende eigenschappen die het geschikt maken voor mensen die veel zweten. Het materiaal staat bekend om zijn vochtabsorberende eigenschappen, waardoor het zweet snel opneemt en van de huid afvoert.
Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast absorbeert het vocht, waardoor het tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder nat aan te voelen. Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Een nadeel is dat het materiaal viscose niet kreukvrij is en dat je moet oppassen als de viscose nat is. De viscose stof is dan namelijk minder sterk. Verder kan er op het gebied van milieu nog het een en ander beter, omdat hout wordt behandeld met chemicaliën om er een viscose vezel van te maken.
Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen. Wil je helemaal op safe gaan? Kies dan voor een donkere kleur zoals donkerblauw, antraciet of zwart.
Polyester is kreukvrij, stevig en ademend. Doordat de stof, in tegenstelling tot katoen, geen vocht opneemt blijven er geen gele (zweet)vlekken achter. Het nadeel is echter dat je dus relatief snel zweet in polyester en de natte plekken juist wel zichtbaar zijn.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Een zweetgeur kan ook ontstaan doordat zweet uit de exocriene klieren een reactie aangaat met bacteriën op de huid, die het omzetten in geurstoffen. “Dat heeft vaak te maken met slechte hygiëne. Vaker wassen helpt, vooral onder de oksels.'' Neem bijvoorbeeld pH-neutrale zeep en was zo nodig meerdere keren per dag.
Stel je gebruikelijke (witte) wasprogramma in en de kleding komt er weer friswit uit. Je kunt eventueel ook van tevoren de gele vlekken insmeren met citroensap voordat je het in de machine stopt, óf een emmer vullen met warm water en een half glas citroensap waar je het kledingstuk een nachtje in laat weken.
De oorzaak van overmatig zweten onder de oksels
Bij overmatig zweten is de oorzaak vaak niet bekend. Dat is natuurlijk enorm frustrerend. Wel is bekend dat structureel overmatig zweten onder de oksels wordt gestimuleerd door stress, het eten van pittig voedsel, drinken van te veel koffie, roken en een slechte conditie.
De nadelen van polyester kleding
Zo zijn kledingstukken met een hoog percentage polyester bijvoorbeeld niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Het is ook goed er rekening mee te houden dat pure polyester geen stof opneemt en zweterig kan aanvoelen. Bij een hoog percentage polyester 'elektrificeert' de stof.
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Stof 6: Viscose
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.
Wat is viscose jersey? Viscose jersey ontstaat als de viscosevezels met behulp van een speciale weeftechniek tot jersey worden verwerkt. De gebreide structuur zorgt ervoor dat het materiaal elastisch is en bijna niet meer kreukt.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.