Bruisend water wordt ook wel koolzuurhoudend water genoemd. De bubbeltjes in dit water zijn kooldioxide die natuurlijk of kunstmatig in het water gevangen is waardoor het bubbels veroorzaakt. Het enige bijproduct van koolzuur in water is dat het een iets hogere zuurtegraad heeft.
Vier het leven met bubbels en daar hoort bruiswater natuurlijk ook een beetje bij. En tegenwoordig maak je water met bubbels gewoon zelf. Met een SodaStream bruiswatertoestel transformeer je regulier kraanwater naar een fles koolzuurhoudend water.
Koolzuur kan van nature in dranken voorkomen, er bestaat natuurlijk koolzuurhoudend mineraalwater. In kalkrijke gebieden zal een deel van de kalk (calciumcarbonaat) oplossen in het water als koolzuur. Als het water aan de grond komt, valt de druk weg en komt het gas vrij.
Koolzuur maak je door natriumcarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (ook bicarbonaat genoemd) te nemen en daar zuur (azijn, citroensap, ...) aan toe te voegen.
Bruisend water maken is heel eenvoudig. Zo geef je bijvoorbeeld de SodaStream of de sodamaker van Aarke makkelijk een plekje in je keuken. Deze bruiswatertoestellen zijn namelijk snoerloos en compact. Het enige wat je daarna doet is de bijgeleverde fles tot de vulrand met kraanwater vullen en in het toestel zetten.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.
Antwoord. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn spuitwater, bruisend water en bruiswater. Deze aanduidingen worden vaker in België dan in Nederland gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland voor koolzuurhoudend water uit een fles; spa bruis is standaardtaal in België.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Is koolzuur in dranken slecht voor je gezondheid? Nee, in principe hoeft dat niet zo te zijn. Je krijgt geen slecht gebit van koolzuur en voedingsstoffen worden niet slechter opgenomen door de koolzuur in een drankje.
Hoe kouder de vloeistof, hoe langer het blijft bruisen. Zet de fles dus meteen na het inschenken weer terug in de koelkast. Daarnaast zou het ook moeten helpen om de fles ondersteboven in de koelkast te bewaren. Ook hierdoor zou er minder lucht bij de vloeistof komen, waardoor je langer van de prik kunt genieten.
'Koolzuurhoudend water is net zo ongezond als frisdrank' en 'water met bubbels maakt je dik'. Uitspraken die we regelmatig horen, maar zijn ze wel waar? Meng wat C02 door je H2O en voor je het weet heb je een Spa Rood.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Conclusie. Voor frisdranken is een SodaStream zeker niet goedkoper, voor bruiswater scheelt het maar een klein beetje. Daarnaast duurt het een flinke tijd voor je het apparaat hebt terugverdient. Er zijn vast heel goede redenen om een SodaStream aan te schaffen, het financiële voordeel is daar echter niet een van.
SodaStream noemt zichzelf 'een gezond alternatief voor frisdranken uit de fles'. Ze zeggen: “Met SodaStream drink je namelijk geen hoge suikergehaltes en kunstmatige zoetmakers.
Veel mensen denken dat het drinken van koolzuurhoudend water je kan uitdrogen, maar gezondheidsdeskundigen zeggen dat dit slechts een mythe is. Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd.