Doe een theelepel baking soda in de schoon te maken mok, thermoskan of koffiepot, voeg hier een theelepel water aan toe en meng dit door elkaar. Er vormt zich dan een dikke pasta waarmee u de aanslag weg kunt schrobben, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel, spons of afwasborstel.
Je bent immers niet de enige die uit de kopjes drinkt: wanneer je je gasten een kopje koffie of thee voorschotelt is het misschien niet zo heel prettig om hen een kopje te geven met daarin een dikke laag bruinige aanslag. Gelukkig is het heel makkelijk op te lossen met een beetje zout of baking soda.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.
Voor het verwijderen van kalkvlekken of andere aanslag in de binnenfles kunt je het beste de thermoskan vullen met een ontkalkingsmiddel, een theelepel soda of schoonmaakazijn opgelost in heet water. Laat dit een nachtje staan weken met de dop erop.
Soda verwijdert thee-aanslag
Wat je doet is de gootsteen vol laten lopen met heet water. In dat water gooi je daarna behoorlijk wat soda. Je laat de koppen en mokjes een uurtje in het water liggen en borstelt dan met speels gemak en met behulp van een borstel de aanslag definitief weg.
Reacties. Dopper is een duurzame waterfles, gemaakt om het drinken van kraanwater te promoten. Het gebruik van de fles voor andere dranken is op eigen risico. Deze kunnen namelijk de Dopper aantasten, er kan bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak ontstaan.
Een thermosflesSommige thermosflessen zijn inmiddels vaatwasser-vriendelijk, maar lang niet allemaal. De vaatwasser maakt de isolatielaag kapot doordat er water tussen gaat zitten. Potjes met etikettenAls je het jampotje wilt bewaren als het leeg is, moet je voordat je het in de vaatwasser stopt ontdoen van het etiket.
Een thermosfles bestaat eigenlijk uit twee flessen: een binnen- en een buitenfles. Tussen die twee flessen zit helemaal niets, ook geen lucht, het is een vacuüm. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de fles er niet uit kan, en warmte van buiten de fles er niet in kan.
Om theeaanslag te verwijderen doe je wat zout op een citroenschil, of op een vochtig doekje, en wrijf je ermee over de aanslag. Daarna spoel je de pot af met warm water. Je zal zien dat de aanslag makkelijk loskomt. Je kan ook heet water met een scheutje citroensap in de pot doen en dit een nachtje laten weken.
Zet niet koffie met te heet water. Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C.
Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we je aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken.
Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken.
De Thermos Thermax Light & Com- pact is KCK Testwinnaar. Vanwege de zeer gunstige prijs/prestatieverhouding is de Outwell Agita de KCK Voorde- lige Keus. Deze flessen zijn in staat om drankjes lang warm te houden en bieden een hoog gebruiksgemak.
Bij Blokker vind je thermoskannen, thermosbekers en thermosflessen in het assortiment.
Keramische pannen en pannen met antiaanbaklaag
Zowel keramische coatings als antiaanbaklagen zijn fragiel en niet goed bestand tegen krachtige afwasmiddelen. Was je pan dus beter af met de hand en een drupje afwasmiddel. Opgelet, zet je hete pan nooit zo onder koud water, daar kan ze van vervormen.
Glas/ kristal
Een aantal kristallen voorwerpen en de meeste glazen voorwerpen mogen tegenwoordig wel gewoon de vaatwasser in. Wijnglazen van kristal of glas kan je beter altijd even met de hand wassen. Wat warm water en glasspoelmiddel en schoonmaken maar.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
De bruine aanslag die in theeglazen kan ontstaan wordt veroorzaakt door het stofje tannine, ook wel looistof genoemd. Hoe langer je jouw thee laat trekken, des te meer tannine er vrijkomt. Hier komt ook die licht wrange smaak in je mond vandaan als je thee te lang heeft getrokken.
Om dit te voorkomen kunt u een scheutje melk toevoegen aan de thee. Melk bevat een eiwit dat de verkleuring en beschadiging van de tannine tegengaat. Het drinken van voldoende water na een kop thee, kan de schade ook beperken doordat u de tannine in uw mond wegspoelt.
Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.