Iets zuurs (of dat nu azijn of citroensap of vit c) is, vergroot de elasticiteit van het deeg en neutraliseert de gistsmaak. De azijn proef je niet, het is ook echt maar een heel klein beetje azijn (6 gram op 500 gram meel).
Een broodverbeteraar is een additief dat wordt gebruikt bij het bakken van brood om de kwaliteit en eigenschappen van het brood te verbeteren. Het is een mengsel van verschillende ingrediënten die bedoeld zijn om de textuur, houdbaarheid, smaak, kleur en versheid van het brood te optimaliseren.
Een simpel antwoord op je vraag: door meer gist toe te voegen zal het deeg sneller rijzen. Het wordt er niet luchtiger door. Als je een luchtiger brood/kruim wilt dan moet je meer vocht toevoegen.
Water is de beste broodverbeteraar. Water is de beste natuurlijke broodverbeteraar voor een smakelijk brood. Hoe meer water op je deeg, des te sappiger je brood. Je krijgt er een luchtig brood van en het brood blijft langer vers.
Het deeg bevat veel vetstoffen
Vetstof in brooddeeg wordt gebruikt om het deeg te verrijken. Het zorgt voor een fluweelzacht en minder kruimelig kruim door de structuur van het deeg te verenigen.
Hoe wordt ons brood luchtig gemaakt? Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Voor elk ei gebruik je 50 milliliter minder vocht. Een ei levert vocht, maar dat stolt weer tijdens het bakken. Als je veel eieren gebruikt verminder de hoeveelheid vocht dan met 35-40 mililiter per ei. Dus: bij gebruik van 3 eieren verminder je de hoeveelheid vocht ongeveer met 100 mililiter.
Het bekendst is de vuurvaste schaal met warm water onderin de oven. Je zet deze op de bodem van de oven tijdens het voorverwarmen. Zo komt er genoeg stoom vrij wanneer je begint te bakken. Bij een tweede methode vervang je het water door ijsblokjes.
Hoewel je prima een brood kunt bakken met de basisingrediënten bloem/meel, water, gist en zout, komen de broden vaak wel mooier en beter uit de oven wanneer er broodverbetermiddel is gebruikt. Broodverbeteraar kan effect hebben op de structuur van het brood, de luchtigheid, de malsheid en de kleur van de korst.
In veel recepten is de hydratatie van het deeg tussen 60 tot 70%. Dus wanneer je in dit bijvoorbeeld op 500 gram bloem 325 gram water gebruikt, dan heeft je deeg een hydratatie van 65%. Hoe meer water er in je brood zit hoe sappiger je brood en hoe langer houdbaar.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Voeg de ingrediënten toe aan de broodbakmachine volgens de aangegeven volgorde, meestal eerst de vloeibare ingrediënten en dan de droge ingrediënten. Zorg ervoor dat het gist en het zout gescheiden zijn, omdat zout de werking van gist kan belemmeren.
De hoofdreden van een ingezakt brood is een te lange narijs. Wanneer brood klaar is met rijzen bak je het. Op het moment van bakken zit er nog voldoende draagkracht in het glutennetwerk waardoor het brood nog een ovenrijs kan krijgen (hij springt nog wat omhoog).
Melk – en dus ook melkpoeder – bevat melksuiker. Onder invloed van warmte kan deze karameliseren. Daarom wordt vaak een beetje melkpoeder toegevoegd aan allerlei degen: ze kleuren dan sneller en mooier bruin in de oven.
Ascorbinezuur. De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C of E300. Ascorbinezuur wordt aan het meel toegevoegd om de glutenontwikkeling te bevorderen. Dit resulteert in een groter en luchtiger brood.
Gebruik ongeveer 3 - 5% broodverbeteraar op het totale bloem/meel gewicht van je baksel om een lekker luchtig brood te bakken.
De broodverbetermiddel bevat ook een kleine hoeveelheid meel, waardoor het brood lichter wordt. De broodverbetermiddel bevat ook een kleine hoeveelheid gist, waardoor het brood beter rijst. In een brochure van AVEVE werd destijds aangeraden karnemelk te gebruiken als "natuurlijke broodverbeteraar".
Zelf broodjes bakken kan goedkoper zijn dan in de winkel gekocht brood. Dit hangt af van het soort meel, zoals volkoren meel, dat je gebruikt en hoeveel je ervan koopt, maar een zak meel voor alle doeleinden kost een stuk minder per kilo dan een brood, soms maar de helft van de prijs!
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten.
Tijdens het bakken wordt het oppervlak van het brood bruin en krijgt brood een lekker knapperig korstje.Dit bruinen komt door de zogenaamde Maillard-reactie. Dat is een scheikundige reactie die optreedt tussen zetmeel/suikers en eiwitten.
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft.
De ideale baktemperatuur voor brood ligt meestal tussen de 190°C en 230°C, afhankelijk van het soort brood. Witbrood en zoete broden bak je vaak op lagere temperaturen (rond de 190°C tot 200°C), terwijl hartigere broden zoals volkoren of zuurdesembrood vaak hogere temperaturen vereisen (tussen de 210°C en 230°C).
Karnemelk past perfect bij de bereidingswijze van brood, met dank aan zijn zuurgraad. Baking soda, of zelfrijzend bakmeel rijst namelijk beter zodra er een zuur wordt toegevoegd. Daarnaast zorgt de karnemelk voor een perfecte luchtigheid in het brood.
Zout in brood heeft meerdere functies. In eerste instantie zorgt het voor meer smaak aan het brood. Zout zorgt er ook voor dat het deeg goed werkbaar is voor de bakkers. Het verstevigt de structuur van het brood, waardoor we een luchtige binnenkant en een groter volume van het brood krijgen.
Het is dus nu simpel uit te rekenen als u bijv. 500 gram meel heeft en er moet 50% water in, dan is dat 250 ml. Meelgewicht / 100, die uitkomst (Meelgewicht / 100) X het aantal procenten = ml water wat moet worden toegevoegd. 500 (Gram) / 100 = 5 (Gram), 5 (Gram) X 55 (%) = 275 ml water moet worden toegevoegd.