ik heb eerst de ene kant met krammen gedaan. en het spannen met een nietmachine en een hamer. je gebruikt de achter kant van de hamer die zet je in het gaas en trekt hem strak.
Zo span je draden
Eerst bevestig je een stuk draad van 20 centimeter aan één paal, daaraan komt een draadspanner. Van de draadspanner naar de andere hoekpaal komt een lange spandraad. Als deze aan elkaar zitten, kun je de draadspanner aandraaien om de spandraad strak te krijgen.
Om het gaas stevig te bevestigen adviseren wij om aan de buitenzijden in alle vlakken 1 kram te slaan. Daartussenin kun je altijd om en om in elk vlak een draadkram slaan. Zorg ervoor dat de draadkrammen vast in het hout geslagen zitten, zodat het gaas stevig en duurzaam bevestigd wordt.
Plooi het tuingaas of -draad rond de eerste hoekpaal. Houd een afstand aan van ongeveer 5 cm boven het gazon (als je geen boordstenen gebruikt). Zo kun je gemakkelijk maaien onder het gaas. Bevestig met klemmetjes het gaas of draad aan de bovenzijde, onderzijde en in het midden van de paal.
Knip de spandraad door met een tang. Bevestig een draadspanner aan een nieuw stuk spandraad en bevestig deze aan de eindpaal door de spandraad rond de paal te wikkelen. Verbind dan de spandraad met de draadspanner en span deze op (nog niet te strak).
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Gaas voor geiten- of schapenweide
Voor gebruik voor geiten en schapen is een hoogte van zo'n 80-100 cm ideaal. U heeft een stevig soort nodig, want vooral geiten gaan graag met hun poten in het gaas staan.
Deze Skandia zijkniptang is een 180 millimeter lange kniptang, geschikt voor het knippen van ijzerdraad, gaas, elektrakabels en dergelijke. Door de extra lange armen van deze tang hoef je minder kracht uit te oefenen dan met een kleinere zijkniptang.
U bevestigt krammen aan het materiaal door een hamer te gebruiken. Het meest gebruikte materiaal is hout, hier kunt u de kram eenvoudig in slaan. Heeft u per ongeluk een kram krom geslagen?
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet.
Let op: je hebt drie spandraden nodig, één onderaan, één in het midden en één bovenaan. Je hebt ook spanners nodig om de spandraden te verstevigen (drie per hoekpaal) én binddraad om de tuindraad aan de spandraden te bevestigen.
Hoewel je de gaaspanelen eenvoudig aan de steunpalen kan bevestigen, is het doorgaans noodzakelijk om de palen in (snel)beton vast te zetten. Op die manier wordt de stevigheid van je omheining gegarandeerd. Het is ook mogelijk om de panelen op een stenen ondergrond te plaatsen.
Een staalkabel spannen doe je door gebruik te maken van een speciale draadspanner. Aan de hand van een draadspanner bevestig je een staalkabel bijvoorbeeld aan een muur. Dit voorwerp laat je de spanning van de kabel heel precies afstellen.
Voor het plaatsen van schapengaas kan je gebruiken maken van onze kastanjehouten palen en krammen.
Voor een veilige permanente afrastering voor schapen en geiten adviseert Gallagher een 5-draadsafrastering met om de10m een batting van 1 meter lengte en elke 40 meter een vaste paal. Bij een verplaatsbare afrastering voor schapen en geiten geldt: de afrastering moet de kudde kunnen volgen.
Kies je voor schapendraad, dan moet je natuurlijk ook nog bepalen op welke palen je deze wenst te bevestigen. De meest gekozen opties zijn beton en hout (kastanje palen).
Plaats de paal met de rechte kant naar de uitgezette lijn toe. Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan.
Palen zet je minimaal 1/3e van de lengte in de grond. Dus de lengte van de paal wordt bepaald door de hoeveelheid paal die je boven de grond wil hebben. Zo te lezen wil je ongeveer 1.40 boven de grond, dus paal moet dan minimaal 2.10 zijn.
We adviseren om het hekwerk minimaal 5 cm boven het maaiveld te plaatsen. Plaats de paal in het gat, controleer of hij nog tegen de lijn aan staat en sla hem tot de gewenste hoogte de grond in. Zorg dat de paal waterpas staat en zet hem vast met snelbeton. Er zit vaak een gat aan één kant van de paal.
Voor kleinvee zoals schapen wordt er vaak voor paaltjes van rond 1 meter gekozen, voor paarden worden er vaak prikpalen uitgezocht van rond 1 meter 50.
Betonpoeren moeten minimaal 45cm in de grond staan. Bij onze rechte modellen monteren we deze standaard zo, dat ze 3cm boven het maaiveld uit steken. We houden een centimeter afstand tussen betonpoer en staander. Deze 3 + 1 cm en de lengte van uw staander zijn bepalend voor uw doorloophoogte.
Gaas of draadgaas is een net-achtig product gemaakt van verbonden metaaldraad. Gaas is vergelijkbaar met netwerk in de zin dat het bestaat uit verbonden draden met ruimte (mazen) ertussen. Het verschil is dat netwerk gemaakt is van textielgarens, terwijl gaas gemaakt is van metaaldraad, meestal ijzerdraad.
Met een spanwartel, spanschroef, schroefspanner of draadspanner kan een ketting of kabel op spanning gebracht worden. Een spanschroef bestaat uit twee schroefeinden: één met een rechtse draad en één met een linkse draad. Het draaien van de schroef zorgt voor spanning op de kabel of ketting.