Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen. Vermijd héél heet en héél koud voedsel en dranken, alcohol en uiteraard is roken ook een boosdoener.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad, of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen.
Een harige tong gaat vaak gepaard met een witte, gele of zwarte verkleuring van de tong. Het is doorgaans een teken dat er veel bacteriën aanwezig zijn in de mond, veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Langdurig gebruik van bepaalde medicatie hier ook voor zorgen.
Hoe kom ik van een witte tong af? In de meeste gevallen gaat een witte tong vanzelf weer over. Als je zorgt voor een goede gebitsverzorging, niet rookt en niet overmatig alcohol drinkt, en daarnaast zorgt voor uitgebalanceerde voeding, kom je sneller van je witte tong af.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.
Heb je geen speciale tongreiniger? Dan kun je je tong ook schoonmaken zonder tongschraper. Gebruik hiervoor een tandenborstel en een beetje tandpasta. Sommige tandenborstels hebben zelfs een speciale achterkant die speciaal gemaakt is voor het schoonmaken van je tong, zoals deze tandenborstel van Oral-B.
Je kunt naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar een brandende tong verzachten kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, want de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je een koud drankje drinken of op een waterijsje of ijsblokje zuigen.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen. 3 Structurele controle is tijdens deze genezingsperiode niet nodig.
Behandeling van ziekten van de tong
In veel gevallen is er geen behandeling noodzakelijk en verdwijnen de klachten vanzelf. Als er geen duidelijke oorzaak van de klachten is, is behandeling moeilijk. Soms kunnen tips en adviezen voor een goede mondhygiëne en een goede lichamelijke conditie helpen.
Het dagelijks poetsen of schrapen van de tong heeft normaliter geen extra gunstig effect op de gezondheid van de mond en het tandvlees. Het tongreinigen wordt dan ook niet als onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne beschouwd.
Slechte adem door een vieze tong
Het is heel belangrijk om tijdens het tandenpoetsen ook uw tong te poetsen. Wanneer we de tong onder een vergrootglas zouden bekijken dan zien we allemaal ribbelige weefsels. Deze weefsels zijn omring met bacteriële aanslag. Deze bacteriën breken het tongbeslag af.
+ Maakt de tanden witter; door het minimaliseren van tandplak en tandbederf in je mond. + Verbetert je smaakpapillen; door je tong te schrapen verwijder je overtollig beslag wat anders kan leiden tot verstopte smaakpapillen, hierdoor kan je tong beter onderscheid maken tussen bittere, zoete, zure en zoute smaken.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Bij mensen met een verminderde weerstand kan de gist een infectie veroorzaken. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen. Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang.
Schimmel op de tong is over het algemeen een onschuldige aandoening, die echter onprettig is en natuurlijk wel behandeld moet worden. Als je echter al een verzwakt immuunsysteem hebt, kan schimmel op de tong een meer ernstige aandoening vormen, wanneer deze niet behandeld wordt.
Oorzaken en symptomen
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Uitzaaiingen bij tongkanker
Tongkanker kan uitzaaien. Vaak is dat als eerste naar de lymfeklieren in de hals. Later kan tongkanker ook uitzaaien naar andere organen, zoals de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij tongkanker.
Mond- en keelkanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong.
Symptomen van een ontstoken tong
'Glossitis' is de medische naam voor een tongontsteking. Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is.
Zoals een tong die gezwollen is, pijn doet, of met een wondje dat maar niet geneest? Ga dan naar de tandarts, of naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de tandarts of huisarts je door naar een KNO-arts of een MKA-chirurg die je verder onderzoekt. KNO staat voor: keel, neus en oor.