Eenvoudig het geluid van je tv verbeteren, dat doe je met een soundbar. Het is zeker een goed geluid, maar het platte ontwerp van een soundbar zorgt voor een mindere geluidskwaliteit dan (meerdere) hifi of wifi speakers. Als je nog meer kracht wilt toevoegen aan je soundbar, schaf je een subwoofer aan.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Kwaliteits product was goed verpakt en is super van kwaliteit. Op de shop van Teufel wordt je prima geadviseerd en er is ruime keuze. Er staat precies wat het apparaat kan met goede beschrijving. Duidelijke website.
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Ga naar het menu van je tv en zoek naar de audio-instellingen. Veel modellen hebben opties als 'dialoog-verbetering' of 'stemgeluid-boost'. Een andere optie is om de Geluidsmodus te wijzigen. De Geluidsmodus is vaak opgedeeld in de opties 'standaard', 'geoptimaliseerd' en 'versterken'.
Wil je een goede soundbar voor een uitstekende prijs? De JBL Bar 5.1 Surround is door de Consumentenbond uitgeroepen als Beste Koop. Dit heeft hij vooral te danken aan het grote gebruiksgemak en de prijs van maar €469.
Sonos of Bose, welke is het beste? In geluidskwaliteit ontlopen Sonos en Bose elkaar nauwelijks, beiden hebben speakers een ruim en diep kamer vullend geluid, als we de Sonos Move vergelijken met de vergelijkbare Bose Smart Speaker 500 ontlopen ze elkaar nauwelijks.
Op het gebied van geluidskwaliteit heeft Sonos de beste naam. Toch lijkt de Roam wat dat betreft een beetje achter de feiten aan te lopen. Het geluid is ontzettend helder en de speaker werkt uitstekend in combinatie met overige apparaten van het merk.
Met je Heos systeem kan je dus ongecomprimeerd luisteren naar WAV, ALAC en FLAC bestanden tot 24-bit/192-kHz. De audiokwaliteit van Heos is dan ook beter dan Sonos. Wel zal je voor jezelf moeten afvragen hoe je muziek gaat streamen.
De 5 beste soundbars in een oogopslag
Sonos Arc - De beste alles-in-één soundbar. JBL Bar 2.1 Deep Bass - Beste soundbar voor een kamervullend geluid, én een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Denon DHT-S716H - De beste draadloze soundbar. Sonos Beam - De slimste soundbar.
Samsung HW-T420/XN
De Samsung HW-T420/XN is volgens ons de beste budget soundbar van 2022. Deze soundbar verbetert je kijkervaring enorm als je graag films en series kijkt en is daarnaast ook heel geschikt voor het luisteren van muziek. De soundbar beschikt over 2 kanalen en produceert daardoor stereogeluid.
Teufel is een Duitse fabrikant van audioproducten zoals luidsprekers, koptelefoons, hifi- en home cinema systemen. Het bedrijf werd in 1979 opgericht in Berlijn en heeft meer dan 320 mensen in dienst (oktober 2020).
KEF is een van de populairste luidsprekermerken bij audiofielen. Dat heeft vast te maken met de uitstekende prestaties van speakers zoals de Reference-reeks en Blade, die ontwikkeld werden met behulp van de nieuwste computertechnieken. Die meer technische aanpak is net typisch voor de Britten.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.