Inschrijving bij gemeente. Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft.
Als u als buitenlander voor lange tijd naar België wilt komen, dan hebt u mogelijk een visum nodig. Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft de toestemming gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of erdoorheen te reizen.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
Visumleges voor een lang verblijf in België (visum D)
Het bedrag wordt op 180 euro vastgelegd. De visumleges worden over het algemeen geheven in euro, of in de munt van het derde land, of in de munt die doorgaans gebruikt wordt in het derde land waar de aanvraag wordt ingediend.
Na het huwelijk kan de buitenlandse partner gezinshereniging aanvragen om een verblijfsrecht in België te bekomen. De Belgische partner moet bewijzen over voldoende bestaansmiddelen, huisvesting en een ziekteverzekering te beschikken. Beide partners moeten ouder zijn dan 21 jaar.
Als je illegaal in België verblijft, kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) je een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) geven. Het bevel vermeldt de termijn die je hebt om dat vrijwillig te doen. In principe is dat 30 dagen. Die termijn kan ook korter zijn: 7 dagen of zelfs 0 dagen.
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven.
Meestal is dat in één van de buurlanden. De visumaanvraagprocedure kan in bepaalde gevallen lang duren. Dien uw aanvraag dus minstens vier weken voor uw vertrek in. Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vindt u alle informatie over het visum voor België.
Bent u Belg of EU-burger, dan kunnen uw gezinsleden de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade of bij de gemeente. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvragen tot gezinshereniging. U moet bewijzen dat u over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering beschikt voor uzelf en de leden van uw gezin.
Je moet een aantal praktische zaken regelen als je gaat verhuizen naar België. Om als Nederlander in België te wonen en werken heb je geen visum of werkvergunning nodig, maar je moet bijvoorbeeld wel een dak boven je hoofd hebben.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Buitenlanders die niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland hebben en die een verblijfsrecht als student hebben, mogen in België tot 20 uren per week arbeidsprestaties verrichten zonder toelating tot arbeid, op voorwaarde dat die prestaties verenigbaar zijn met hun studies.
In vergelijking met Nederland biedt het wonen in België verschillende voordelen. Over het algemeen is de sfeer in België zeer gemoedelijk en de meeste mensen houden er een Bourgondische stijl van leven op na. Ook de natuur in België is prachtig en er is vaak meer leefruimte dan wij in Nederland gewend zijn.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De Belgische economie draait op dit moment prima en is vergelijkbaar met die van Nederland. De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn.
Zelf een verblijfsvergunning aanvragen
Als u een verblijfsvergunning aanvraagt, zijn er 2 mogelijkheden: U heeft, naast de verblijfsvergunning een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Beide vraagt u tegelijkertijd aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst.
Een visum moet u voor uw vertrek aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Een visum verleent de toelating om een land binnen te komen en er gedurende een beperkte periode te verblijven. Als u een visum nodig heeft zal u ook altijd een paspoort nodig hebben.
Single-entry of multiple-entry visum
Met een single-entry visum mag u 1 keer maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Met een multiple-entry visum mag u telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in het Schengengebied verblijven.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
De elektronische vreemdelingenkaart vervangt de papieren verblijfsvergunning van zowel EU-burgers als niet-EU-burgers. Zo krijgen ook niet-Belgen toegang tot toepassingen van e-government en kunnen ook zij documenten elektronisch ondertekenen.
Dit document wordt afgeleverd aan derdelanders die in België verblijven op basis van een recht op gezinshereniging met een Belg of Unieburger en van wie de verblijfsaanvraag is goedgekeurd. De F-kaart is een verblijfskaart van een familielid van een Unieburger in de vorm van een elektronische identiteitskaart.