Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem. Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde.
Tuinaarde voor moestuin
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.
Zavelgrond is de meest ideale grond voor tuinplanten. Het is een combinatie van klei- en zandgrond: klei met zestig tot tachtig procent zand. Het is goed te bewerken, goed doorlatend en meestal rijk aan humus.
De meeste planten verkiezen een licht zure grond (pH tussen 5,5 en 7). Maar zuurminnende planten zoals azalea's en rododendrons voelen zich het best bij een pH tussen en 4,0 en 5,5. Kalkminnende planten zoals buxus en lavendel daarentegen verkiezen een licht alkalische bodem (pH tussen 7,0 en 7,5).
Zandgrond bevat bijna geen afslibbare delen is en daarom snel droog. Zandgrond is makkelijk te bewerken en laat water goed door. Op deze grondsoort is snel sprake van uitspoeling van meststoffen, omdat de zanddeeltjes in tegenstelling tot lutumdeeltjes geen meststoffen aan zich binden.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Het gebruik van bemeste of onbemeste tuinaarde creëert een zware laag, welke niet de juiste waterdoorlatendbaarheid heeft door de klei-bestanddelen in de tuinaarde. Potgrond heeft hiervoor wel de juiste mix om in kleine ruimtes, zoals potten en platenbakken de grond voldoende drainerend vermogen te geven.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen. Sommige planten(resten) mogen niet op de composthoop en ook niet in de gft-bak.
Die basisgrondstof wordt bij potgrond meestal vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Het mengsel is bij uitstek geschikt om planten in bakken of potten te zetten. U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
"Turf is goed vochtvasthoudend maar er zit geen voeding in." Veen bevat dus niet de voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien - stikstof, fosfaat en kalium. Die voeg je toe, precies in de hoeveelheid die planten nodig hebben.
De definitie van een gezonde bodem wordt daarin ook verklaard. Een gezonde bodem is de grondlaag in jouw tuin, waarin door het samenspel van allerlei ondergrondse organismen er een constante leef- een groeiomgeving ontstaat voor alle plantaardige en dierlijke leven.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet er 10 tot 25 cm grond worden afgegraven.Voor een tuinpad moet er zo'n 25 cm grond afgegraven worden. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Voor zowel bemeste tuinaarde als gewone tuinaarde is het aan te raden deze met de bestaande grond te mengen. Zo creëer je de ideale groeiomgeving voor de planten in jouw tuin.
Universele potgrond
Een kwaliteitspotgrond hoofdzakelijk bestaande uit witveen en te gebruiken voor zowat alle planten, zowel voor kamerplanten als tuinplanten, in potten en in de volle grond. Ook hier heb je de keuze tussen de traditionele potgrond of de biologische variant zonder kunstmest.
Tuinaarde is verkrijgbaar in verschillende varianten: bemeste en onbemeste tuinaarde - in zowel een biologische als een niet-biologische variant. Wanneer u tuinaarde wilt gebruiken voor het (aan)vullen van tuinborders of het ophogen van de tuinbodem, is bemeste tuinaarde het meest geschikt.
Welke grond voor het vullen van plantenbakken
Als je planten in potten en bakken wilt kweken, is het aan te raden om potgrond te gebruiken. Potgrond is speciaal gemaakt voor het kweken van planten in containers en bevat een mix van verschillende soorten grond en compost om planten extra voedingsstoffen te geven.
Kleigrond is heel vruchtbaar, maar moeilijk bewerkbaar. Voornamelijk doordat er zo weinig lucht tussen de fijne gronddeeltjes zit. Kleigrond houdt veel water vast, maar in de zomer wordt het soms zo hard als beton.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Om te testen of je grond zuur of juist basisch is, zijn er verschillende tests te koop.Een goede keuze zijn de pH-teststrips. Doe een beetje grond in het meegeleverde reageerbuisje en volg dan deze stappen: Voeg voorzichtig de testvloeistof aan de grond toe tot aan het aangegeven niveau.