Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur. Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft.
De meeste baby's hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. Vanaf negen maanden kunnen ze van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends doorslapen.
Sommige baby's hebben bijvoorbeeld een voeding nodig om in slaap te vallen. Er is dan een slaapassociatie ontstaan met de nachtvoeding. Je baby heeft een voeding nodig om in slaap te vallen of om weer in slaap te komen als hij 's nachts wakker wordt.
En toen kwam zij met de gouden tip – zo simpel en toch heb ik er geen moment aan gedacht: Geef elke avond de laatste fles een paar minuten eerder dan de dag ervoor. En hoe dichter je qua tijd bij de fles ervoor komt, hoe minder je geeft.
Leer je baby het verschil tussen dag en nacht
Overdag mag er naar hartenlust gespeeld worden, mag je tijdens het voeden tegen je kindje praten of zingen en mag de radio of tv op de achtergrond spelen. Tijdens de nacht kan je beter erg kalm en stil blijven tijdens het voeden en hou je de kamer liefst zo donker mogelijk.
De meeste baby's zijn dol op een fijne massage! Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage!
Vaak ligt stress, angst of aangeleerd 'onhandig' slaapgedrag ten grondslag of bijvoorbeeld wakker worden door bedplassen. Het kind heeft overdag nauwelijks of geen klachten door het slaapprobleem. Slapen, eten, drinken, poepen en plassen zijn basisbehoeften in een mensenleven.
het kan ook zijn dat je baby te moe is om in slaap te vallen bijvoorbeeld na een drukke dag. je kindje kan last hebben van verlatingsangst. Dit komt meestal voor bij baby's vanaf zes maanden oud. ook als je baby ziek dreigt te worden of net ziek is geweest kan je baby last krijgen van slaapproblemen.
Wat is een droomvoeding
Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven.
Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd. Als je lichaam hieraan gewend is, na een aantal dagen tot een week, vervang je opnieuw een voeding (die niet aansluit op de vorige). Zo kun je doorgaan tot je nog een ochtend- en een avondvoeding over hebt.
Dat betekent niet dat je hem alleen moet laten maar je kunt wel jouw hulp langzaam gaan afbouwen. Probeer je kindje slaperig in zijn bedje te leggen, maar nog niet helemaal slapend. Blijf dan bij hem en help hem een beetje door even te aaien of zachtjes tegen hem te praten. Pas als je kindje slaapt, ga je weg.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Slaap! Voor dreumes en peuter is het vervolg op het succesvolle debuut en de bestseller van Susanne Willekes, de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland. Waar haar eerste boek zich richtte op hoe je je baby kan laten doorslapen, komen nu de kinderen van 1 tot 4 jaar aan bod.
Dit zijn de slaaptips voor als je kind niet kan slapen:
Kinderen die regelmatig bewegen slapen beter dan kindjes die stil achter de TV of iPad blijven zitten; Creëer 's avonds rust: rust en ontspanning (een warm bad) zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Het huilen is meestal een signaal dat hij te moe is of dat er teveel prikkels waren voor bedtijd. Huilen is voor een baby's een manier van communicatie. Ze laten merken dat ze iets nodig hebben of dat ze zich niet goed voelen.
Veel ouders leggen hun baby na een aantal minuten al weg. Je baby is dan nog in de REM slaap (lichte slaap) en wordt snel wakker. Gebruik white noise. White noise kan baby's helpen om in een diepere slaap te belanden.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Oververmoeid, doorbreek het patroon
Door oververmoeidheid slapen kinderen onrustiger en kom je al snel in een vicieuze cirkel van slecht slapen terecht. Als een kind nog een middagslaapje nodig heeft, werkt het over het algemeen averechts om het kind expres op te houden, in de hoop dat het 's avonds beter zal slapen.