De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser. In een marinade wordt octopus ook mals. In dit geval breekt het zuur – citroensap of azijn – in de marinade de eiwitten af.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur).
Italianen voegen bij het koken van de octopus vaak een kurk toe; het visvlees van de octopus zou dan malser worden.
Smaak en bereiding
Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Als we aan de zomer denken, krijgen we spontaan zin in vers gebakken inktvis van de grill. Heerlijk met partjes citroen, een koud glas wijn en natuurlijk de brandende zon.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten. Octopus heeft een behandeling nodig.
Hoe lang kun je inktvis bewaren? Ingevroren inktvis kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer goed houden. Bij gekookte of gebakken inktvis, kun je van dezelfde periode uitgaan. In de koelkast kun je vers gekocht inktvis slechts een dag bewaren.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
Hoe lang kan je inktvis bewaren? Na aankoop van verse pijlinktvis kan je deze 2-3 bewaren in de koelkast. Liefst dat ze eerst worden schoongemaakt. Invriezen kan ook en maakt het visvlees zelfs malser.
Zo maak je octopus schoon
3 Spoel de zak schoon en trek het gevlekte vel eraf. 4 Sla de tentakels terug over de rand vlees (je keert de inktvis als het ware binnenstebuiten), dan wordt de bek zichtbaar (een soort snavel). Snijd de bek eruit en gooi weg. 5 Snijd de tentakels van elkaar los en desgewenst in stukjes.
Snel klaar en erg lekker; zowel koud als warm …
Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
De Octopoda (afgeleid van het Grieks Ὀκτάπους, 'acht-poot') zijn een orde binnen de klasse van de Cephalopoda (uit Grieks κεφαλόποδα ("koppotigen"), Nederlands: inktvissen) met acht armen of tentakels en drie harten.
Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
Vaak worden ook de poten van de pijlinktvissen gefrituurd en dit wordt karaage genoemd. Let er wel op dat die 'tentakels' eigenlijk de 'poten' zijn. Met andere woorden, van pijlinktvissen eet men zowel het lichaam als de poten op! Smakelijk!
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden. Hierna worden de inktvisringen en tentakels gepaneerd, gefrituurd en belanden ze op jouw bord met een schijfje citroen en eventueel een dipsaus.
Wanneer de octopus in een gevaarlijke situatie belandt kan hij drie dingen doen. Hij kan een inktwolk creëren door inkt uit zijn inktzak te schieten, hij kan zichzelf camoufleren en hij kan zijn armen amputeren.
Een SQUID (superconducting quantum interference device) is een bijzonder gevoelige detector voor magnetische velden. De SQUID maakt gebruik van supergeleiding bij lage temperatuur en steunt op een kwantumeffect en interferentie. SQUIDs bestaan sinds 1962 (zie de tijdbalk van de materiaaltechnologie).