Om lid te worden van een schietvereniging dient men een “Verklaring omtrent het gedrag” (VOG) in te leveren alsmede een volledig ingevuld aanmeldingsformulier.Nadat alle documenten zijn ingeleverd gaat u starten met de basiscursus. In deze cursus worden u alle principes van de schietsport aangeleerd.
Als u zich wilt aanmelden bij een Schietvereniging of Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA), moet u (bijna) altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen om deze bij het mutatieformulier te voegen. Voor alle nieuwe leden (sportschutters) vanaf 16 jaar en ouder is dit verplicht.
Schietverenigingen organiseren schietwedstrijden voor hun leden. Wedstrijden kunnen over afstanden van 10 meter, 12,5 meter, 25 meter, 50 meter, 100 meter en verder plaatsvinden. Naargelang de lengte van de schietbaan worden er wedstrijden georganiseerd.
Vanaf 14 jaar kan er met vuurwapens worden geschoten, echter onder begeleiding en vanaf 16 jaar mag de schutter alléén de schietbaan op, vooropgesteld dat hij/zij na de proeve van bekwaamheid is vrijgegeven door de instructeur(s).
Om lid te worden van een schietvereniging dient men een “Verklaring omtrent het gedrag” (VOG) in te leveren alsmede een volledig ingevuld aanmeldingsformulier. Nadat alle documenten zijn ingeleverd gaat u starten met de basiscursus. In deze cursus worden u alle principes van de schietsport aangeleerd.
Dit kan je doen bij Indoorshooting Noordhaghe. Bij deze schietbaan kan er worden geschoten vanaf verschillende afstanden, 10- 15- en 25-meter. Hier kan er met licht tot zwaar kaliber pistolen geschoten worden, van revolvers tot geweren. Bij de schietbaan in Den Haag wordt er geschoten vanuit schiethokjes.
Schieten is een activiteit waar altijd een uitdaging aanwezig is omdat perfecte scores (600 uit 600 punten) slechts zeer zelden wordt behaald. Veel mensen zijn geïnteresseerd in de schietsport; echter, als zij niet voorzien worden van de juiste informatie vinden zij het moeilijk om met de sport te beginnen.
Als particulieren een nieuw verlof of een verlenging van een bestaand verlof aanvragen, moeten zij onder andere aantonen dat ze in de 12 maanden voor de aanvraag minimaal 18 schietbeurten met een vuurwapen hebben verricht bij een gecertificeerde schietsportvereniging.
Voor alle vergunningen geldt: de aanvrager moet een redelijk belang hebben bij het voorhanden hebben van een wapen en er mag geen vrees bestaan voor misbruik. Het redelijk belang houdt in dat u bijvoorbeeld een wapen wil om schietsport te beoefenen, of om historische veldslagen na te spelen.
De kosten voor een ontheffing bedragen 80 euro per aanvraag, verlenging, wijziging of uitbreiding.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
Voor de beoefening van de schietsport is een (sport-)wapen nodig. Een beginnende sportschutter die lid is van een (KNSA-) schietsportvereniging, mag volgens de Nederlandse wetgeving meteen een eigen luchtdrukwapen aanschaffen maar (nog) geen vuurwapen.
STAP 1 : Lid worden van onze schietclub & de federatie FROS.
Het lidgeld bij onze club bedraagt 170 € per jaar. Hiervoor kan je gebruik maken van onze infrastructuur en onze automatische kabelbanen.
Veel schutters praten graag over hun geweer en even uitproberen is meestal ook geen probleem. Verder kun je een geweer van een degelijke kwaliteit (Browning, Beretta, Miroku o.i.d.) beter particulier via een lid van de schietbaan aanschaffen.
Wat zijn de kosten ? De kosten bedragen € 35,00 per persoon per ronde van 25 kleiduiven. Deze prijs is inclusief de instructeur, het geweer, de munitie, kleiduiven, gehoorbescherming, baanhuur en de verzekering, maar exclusief drankjes en hapjes. U kunt bij ons per contant of per pin betalen.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
In Nederland is het dragen van wapens door burgers in principe verboden. Alleen sportschutters en jagers mogen bepaalde wapens gebruiken, als zij over de juiste vergunning beschikken en zich aan de regels voor legaal wapenbezit houden.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Een gemiddeld persluchtdrukwapen heeft al gauw een kracht van 50 joule, waarmee tot op 100 meter nauwkeurig kan worden geschoten.
Het is afhankelijk van de afstand waarop u wilt schieten, wat voor luchtbuks het beste kunt kiezen. Voor korte afstanden is een lichte buks tot 16 Joule in principe voldoende. Gaat u op langere afstanden tussen de 30 – 100 meter of nog verder schieten? Dan kunt u beter kiezen voor een luchtbuks vanaf 40 Joule.
In het kaliber . 22 (5,56 mm) zijn verschillende patronen verkrijgbaar. De juiste keuze hangt af van de maximale effectieve afstand om op wild te schieten. Hiervoor wordt de 35 meter regel gebruikt.
In Nederland is schieten met een AK-47 of een ander wapen niet eenvoudig te regelen. Legaal in ieder geval niet. Hiervoor zul je waarschijnlijk moeten toetreden tot een schietsportvereniging en hoogstwaarschijnlijk zit er een heleboel regelgeving aan verbonden, kunnen wij best begrijpen trouwens.
Munitie Het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen geeft ook een algemene vrijstelling voor het vervoer van maximaal 2.000 patronen (of 2.000 hulzen) binnen Nederland. De Regeling wapens en munitie kent nog een afzonderlijke vrijstelling voor vervoer binnen Europa.