Na de groei maakt de tomaat het gas ethyleen aan. Dit gas is nodig voor het kleuren van de tomaat. Alleen als er voldoende ethyleen vrijkomt en in aanraking komt met de tomaat zal deze rood kleuren.
Ethyleen doet groen volwassen tomaten kleuren
Wanneer de tomaat groen volwassen is (dankzij lycopeen en caroteen), produceert ze ethyleen. Supermarkt tomaten worden rood gemaakt in kamers die ze vullen met stikstof en ethyleen.
Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.
Bruine plekken aan de onderkant van tomaten terwijl ze aan de planten hangen betekent dat je neusrot hebt. Bij neusrot zijn de tomaten niet aangetast door schimmels, die rot veroorzaken. Neusrot heeft een andere oorzaak, namelijk calcium gebrek. Door het tekort aan calcium worden de celwanden minder sterk.
Een bekend recept met groene tomaten is bijvoorbeeld groene tomatenchutney. Een variant voor onze streken is een jam of confituur. In het zuiden van de VS worden ze ook vaak gebakken of gefrituurd (Fried Green Tomatoes). Er zijn zelfs mensen die zeggen dat je ze kunt inmaken, of er soep van kunt trekken.
Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking. In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens.
Een gebrek aan calcium bij tomaten is een mogelijke oorzaak van neusrot. Dat is een ziekte die je herkent aan bruinzwarte, uitgedroogde vlekken onderaan de tomaat. Neusrot is niet besmettelijk. Andere oorzaken van neusrot zijn een gebrek aan water en te zoute grond.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Meestal zijn ze rijp vanaf juli en augustus, maar geven ze ook in september nog het beste van zichzelf. Mijn oogsttips: Je oogst tomaten wanneer ze hun volledige kleur hebben, ze zachter gaan aanvoelen en zoet beginnen te ruiken. Pluk rijpe vruchten met de hand.
Een tomaat is rijp als hij van groen naar rood, geel, wit, oranje of paars verkleurt. Hoe langer de vruchten aan de plant blijven hangen hoe beter de smaak. Bij groene tomatenrassen is het wel wat lastiger om te zien wanneer ze rijp zijn. De onrijpe vruchten zijn vaak witgroen en bij het rijpen worden ze geelgroen.
Pas als de vrucht volgroeid is, begint de plant met het aanmaken van ethyleen waardoor de tomaten rood verkleuren. Als de temperatuur beneden de 10 graden of boven de 27-29 graden komt dan stopt de plant met het aanmaken van lycopeen en caroteen.
Te Veel Of Te Weinig Water Geven. De veel voorkomende reden dat de bladeren van een tomatenplant geel worden, is onjuist water geven. Onderwateren kan het maken, maar onder water komen komt vaker voor. Tomatenplanten houden van water en hebben er veel van nodig als ze actief groeien, vooral bij warm, droog weer.
Je hebt bij tomaten twee grote hoofdgroepen : determinate tomaten, ook wel struiktomaten genoemd en indeterminate tomaten. De struiktomaten groeien maar tot een hoogte van ongeveer een meter en moet je niet dieven, ze groeien in de breedte en hebben hun okselscheuten nodig om veel vruchten te produceren.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Verwijder alle uitlopers en hun bladeren onder de eerste bloemtros. Doe dit altijd, wat voor soort tomatenplant je ook hebt. Dit houdt de plant sterk doordat hij op deze manier makkelijker een stevige, centrale stengel kan ontwikkelen.
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).
De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening of met de bemesting. Neusrot kan verschillende oorzaken hebben: - Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond). Ook een teveel aan patentkali meststof is nadelig!
Geef jouw tomaten na het planten dagelijks water, dan na een week wekelijks, dan na een maand maandelijks. De wortels zoeken zelf wel hun water, steeds dieper. Mulch je tomatenplanten met maaisel, stro,… Zo verdampt de bodem minder water, en blijft de lucht in jouw serre of kas ook droger.
Calcium is nodig om goede structuur en kwaliteit te handhaven. Voldoende aanvoer verbetert de stevigheid van tomaten en verhoogt TSS, zoals proeven in Turkije laten zien. Op ammoniumnitraat gebaseerde meststoffen zijn antagonisten voor calciumopname. Ze verminderen de bodem pH en wateropname en vertragen transpiratie.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!