Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
Als je niet veel tijd hebt om te wachten tot je peren rijp zijn, gebruik dan de beproefde bananentruc. Doe je peren in een papieren zak of een afgesloten ruimte met een rijpe banaan of appel . Rijpe appels en bananen geven een gas af dat ethyleen heet, dat het rijpingsproces van onrijpe peren op gang brengt. Je moet wel van wetenschap houden!
Stop de peren in een bruine papieren zak samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven ethyleen af, een gas dat fruit sneller laat rijpen. Houd de peren goed in de gaten, want het kan snel gaan! Deze truc werkt ook bij andere onrijpe vruchten zoals avocado's, tomaten, nectarines, en mango's.
Met onrijpe peren koop je geen kat in de zak: het fruit rijpt, in tegenstelling tot appels, goed na. Heb je per ongeluk toch onrijpe peren gekocht, wacht dan een paar dagen met het maken van het recept. Begin maart zijn vooral peren van het ras Conference te koop, omdat deze soort goed bewaarbaar is.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
Het weer speelt natuurlijk een belangrijke rol. Het aantal uren zon kan de vruchten sneller of langer doen rijpen. De plaats van de boom in de tuin en de variant van de appel of peer bijvoorbeeld, of dat de boom vroeg of laat rijpt, kunnen de oogsttijd beïnvloeden.
Wikkel de peren in een papieren of plastic zak met een rijpe banaan of appel . Beide vruchten geven ethyleengas af, wat op zijn beurt de rijping van veel andere vruchten, waaronder peren, in gang zet. Na een dag of zo zou je een opmerkelijke rijping moeten zien plaatsvinden.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Latere appelrassen kunnen na het plukken het beste even de tijd krijgen om na te rijpen. Een maand is daar een goede periode voor. Peren kunnen het beste een paar dagen na het plukken opgegeten worden. Ze smaken dan beter dan direct na het plukken.
Stoof de stukjes peer eventueel in een klein beetje water.Dit kan in een pannetje op het vuur of 2-4 minuutjes in een schaaltje in de magnetron. Afgieten en af laten koelen. Als een peer goed rijp is, is dit niet nodig.
Als de peer nog niet rijp is, dan is 'ie hard en kun je hem beter nog even terug in de fruitschaal leggen.
Conference is een van die variëteiten die je moet plukken als ze nog hard zijn; als je ze aan de boom laat hangen totdat ze geel/rijp worden, zul je merken dat de kern al in bruine pap is veranderd tegen de tijd dat het buitenste vruchtvlees klaar is . Als je ze te vroeg oogst, zullen ze geleidelijk verschrompelen zonder zacht te worden.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
De Conference bevat een goede hoeveelheid vezels, welke helpen je spijsvertering gezond te houden. In de schil van de peer zijn meer vezels te vinden dan in het vruchtvlees. Voor extra gezondheidsvoordelen is het dan ook een goed idee om de conference peer met schil te eten.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Er zijn wel enkele peren die zowel als stoofpeer- als als handpeer geschikt zijn. Het is dan, hoe gek het ook klinkt, beter om de peer wat onrijp te plukken. Onrijp zijn ze namelijk beter geschikt voor het stoven, en geheel rijp beter als 'handpeer' om direct op te eten.
Door de harde peren te koken worden ze eetbaar , en omdat ze een flauwe smaak hebben, heb ik rozijnen gebruikt om ze zoeter te maken. Schil de peren en snijd ze in blokjes.
Doe de peren dus met een banaan in een dichte plastic zak en ze zullen snel rijpen. Een paar appels erbij en het gaat supersnel. Leg ze in ieder geval niet op iets hards, maar op iets zachts en knyp er niet in.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Bak 20 tot 30 minuten tot de peren zacht worden (hoe minder rijp ze zijn, hoe langer het duurt) en hun sap afgeven. Roer goed en laat afkoelen. Serveer met granola, op yoghurt of ijs of wat je maar lekker vindt.