Het liefst 3-5 keer per dag koppel je de konijnen in een kleine neutrale ruimte, net zoals we in Het Knaagspoor hebben gedaan. Geschikte ruimtes zijn de badkamer, (bij)keuken of een afgezet stukje van de gang. Elke plek waar het eigen konijn nog nooit is geweest is goed, zodat je geen gevecht uitlokt.
Sommige koppels moeten eerst een week op neutraal terrein gekoppeld worden, andere twee weken en sommige nog langer. Het is belangrijk om het hok waar ze samen in moeten komen, goed schoon te maken voordat je ze erin zet. Geur is voor konijnen ontzettend belangrijk.
Vaak zullen de konijnen eerst het terrein verkennen en rondsnuffelen, tot ze merken dat er nog een konijn is. Meestal zal dan een van beide konijnen naar de ander toe gaan, proberen ze aan elkaar te snuffelen, rennen ze achter elkaar aan en proberen ze op elkaar te rijden.
Wanneer het koppelen moeizaam gaat, of er blijven ruzies, zoek dan een ander maatje. Net zoals bij mensen hebben niet alle konijnen een klik met elkaar. Geef ze voldoende ruimte om te bewegen. Ook als je konijnen straks vrienden zijn is het belangrijk dat ze elkaar kunnen ontlopen mochten ze dat willen.
Wat zijn de beste combinaties? Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen.
Rangorde bepalen
De meest duidelijke manier is het op elkaar rijden. Dit heeft dus niets met paren te maken. Een dominante voedster zal ook op een rammetje rijden tijdens een koppeling. Wanneer het ene konijn aan het rijden is en het andere konijn laat dat toe, dan is er geen reden om ze uit elkaar te halen.
Mochten de konijnen gaan vechten, dan kun je ze snel uit elkaar halen zonder jezelf te bezeren. Vaak werkt het verbaal ingrijpen of in de handen klappen voldoende om de konijnen af te leiden, dus haal ze niet te snel helemaal uit elkaar.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Konijnen communiceren eigenlijk constant, ook al maken zij nauwelijks geluid. Zelfs als wij denken dat ze niks overbrengen, zijn zij bezig met dingen duidelijk maken. Onderling, maar ook zeker naar ons.
De beste combinatie is een vrouwelijk konijn met een mannelijk konijn. Deze kunnen vrijwel altijd goed met elkaar opschieten. Belangrijk is om één of beide konijnen te castreren, en dan bij voorkeur de rammelaar. De kans is anders groot dat je snel een gezinsuitbreiding krijgt.
Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje. Daarna kan het vrouwtje gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden).
Konijnen ook met elkaar ruzie kunnen maken? Ze kunnen zich agressief tegen hun soortgenootjes gedragen en daardoor herrie schoppen in het hok. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je konijntjes gezellig samen kunnen leven met behulp van deze tips.
Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar; ze kunnen elkaar flink verwonden. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild. Konijnen kunnen bijten, maar ze kunnen met hun achterpoten ook flink krabben als ze spartelen om weg te komen.
Als je konijn stress ervaart of er gevaar dreigt, kun je dit ook herkennen aan de lichaamstaal. Zeker omdat konijnen prooidieren zijn, zijn er een hoop geluiden en/of gedragingen welke je kan zien. Naast het zacht knarsen met de tandjes, kunnen konijnen dit ook harder doen.Je ziet ook vaak dat de ogen groter worden.
Helemaal happy. Te herkennen aan: Op zijn rug of zij rollen met de poten in de lucht en de ogen soms gesloten. Wat betekent het? Je konijn is ontzettend ontspannen en gelukkig.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren.
Vooral niet-gecastreerde konijnen, zowel mannetjes als vrouwtjes, kunnen de gewoonte hebben voor, of om de kooi heen, te plassen. Hiermee willen ze aangeven dat de kooi persoonlijk bezit is, waar niemand aan moet komen.
Rondjes draaien om je benen
Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken. Het konijn vraagt hiermee om jouw aandacht.