Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed. “Als je in het bed gaat liggen van iemand die schurft heeft, dan heb je kans dat jij het ook krijgt.
Soms is er geen rechtstreeks contact nodig om anderen te besmetten. Zo kunnen in het huis van iemand met schurft, levende mijten zitten in het bed, op de slaapkamervloer en in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de besmetting ook naar anderen buiten het gezin verspreid worden.
Tien minuten bij minimaal 60°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Hoewel schurft best vies en naar klinkt, is het een ongevaarlijke aandoening. Schurft bestrijden kan dus door alles op minimaal zestig graden te wassen, maar daarmee ben jij nog niet van jouw huidklachten af.
Hygiënische maatregelen:
Was deze op minstens 50°C in de wasmachine. Over vaste stoffen bekleding (bv. zetels, stoelen ...) kan gedurende vijf dagen een laken worden gelegd. Op het laken kan wel gezeten worden.
De jeuk is vaak het ergst op en rondom de billen, bij de polsen en tussen de vingers. De jeuk ontstaat doordat je lichaam zich probeert af te weren tegen de ontlasting schurftmijt.
Doe een paar scheppen soda in heet water en laat dit goed oplossen. Drenk een spons in het sopje en neem hiermee de bank of stoel af. Dep de schoongemaakte oppervlaktes droog met een doek en je hele bank heeft een flinke oppepper gekregen.
Maak een sopje met lauw water of warm water en groene zeep. Verwijder hiermee vlekken van de bank. Let er wel goed op dat u de zeep goed weghaalt en de bank daarna droog maakt. Anders kunnen er strepen achterblijven, Ook raden wij aan om uw bank alleen met groene zeep schoon te maken bij vlekken.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Schurft komt vooral voor op (tegen krabben) beschutte plekken van de huid, zoals de strekzijde van ellebogen, liezen, tepels, penis, scrotum en tussen de vingers. De definitieve diagnose wordt gesteld door het aantonen van de mijt onder de microscoop; dit is niet altijd mogelijk.
De volgende dingen wassen op 60°C, minimaal 10 minuten: o Schoon beddengoed o Kledingpakket voor 3 dagen o Pyjama o Handdoek • Het schone pakket apart leggen (bijv. in een zak) • Houd schoon strikt gescheiden van 'vuil'. Verwerk schoon wasgoed bij huidafwijkingen op de handen met plastic wegwerphandschoenen.
Schurft krijgt u door intensief lichamelijk contact met iemand die al besmet is, bijvoorbeeld door knuffelen, elkaar langdurig vasthouden, lichamelijke verzorging, seksueel contact, gezamenlijk gebruik van bed, verkleedkleren of knuffel- beesten.
Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd tot deze reactie zo'n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting. In dat geval komt meestal eerst de jeuk en pas later de andere huidverschijnselen.
Een schurftpatiënt is besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid aanwezig zijn. Vierentwintig uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Besmetting kan plaatsvinden door langdurig of regelmatig lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.
Het losgeweekte vuil wordt dus weg gezogen (extractie). Een groot voordeel van de sproei extractie methode is een optimale reiniging van de meubelstof en tapijt. Nadeel is dat meubelstof soms wel 24 uur nodig heeft om helemaal droog te worden. Bij tapijt kan het wel tot 2 dagen duren voor het helemaal droog is.
Het daadwerkelijk schoonmaken van de bank hoeft hooguit één keer per maand te gebeuren. Zo houd je de bank langer mooi, maar verklein je ook de kans op allergische reacties op bijvoorbeeld dierenharen of huisstofmijt.
Door een dikke laag baking soda op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger. Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt.
De gemiddelde schoonmaakkosten van een bijvoorbeeld een complete meubelreiniging aan huis liggen tussen de € 150 en € 250. De prijs wordt bepaald aan de hand van het type bank dat moet worden schoongemaakt.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
De schurftmijt graaft gangetjes in de huid, waarin ze eitjes legt. Die eitjes komen na drie dagen uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en leggen ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Schurft is erg vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad.
Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en zal hun aantal toenemen. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en u anderen besmet.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.