Wanneer de condensor of de condensorruimte vervuild is , kan er onvoldoende lucht door de condensor en kunnen er pluizen in de trommelruimte terecht komen. Wanneer de luchtafvoer slang dubbelgevouwen is, kan de lucht niet naar buiten en kunnen er pluizen in de trommelruimte terecht komen.
Het grootste gedeelte hiervan komt terecht in de pluizenfilter. Deze filter zie je vaak direct bij het opendoen van je droger. Maak de filter stofvrij na iedere droogbeurt. Verwijder hierbij gewoon even snel het meeste stof.
Meestal zit de condensor links onderin de droger. Open de klep door de sluitingen open te draaien.Nu kun je de condensor met de douchekop schoonspoelen. Vergeet niet de ruimte waar de condensor uit komt goed schoon te maken met de stofzuiger en een vochtige doek voor je de condensor terug plaatst.
Stap 1: Pluizenfilter
Het stof dat vrijkomt bij het drogen wordt voor het grootste deel opgevangen door het pluizenfilter van je wasdroger. Vaak vind je dit in de deur of deuropening, maar de precieze plaats kan per model verschillen. Kijk dan ook even in de handleiding om het zeker te weten.
Tante Ria heeft een heel kort en simpel antwoord op de vraag, namelijk dat waait weg! Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter.Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
In principe dien je het filter na elk droogprogramma te reinigen. Je verwijdert het pluizenfilter uit de droger, haalt alle stofresten weg en plaatst het filter terug op z'n plaats. Tip: zorg ook dat je het gedeelte waar het filter in zit, af en toe schoon te maken.
Als de filter/droger is versleten of verzadigd zal deze niet meer voldoende werken. Dit kan verstopping veroorzaken waardoor de druk in het AC systeem zal oplopen en de werking van de andere AC onderdelen beïnvloeden. Vooral de compressor is hier zeer gevoelig voor.
Tip 1: reinig het pluizenfilter
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.
Filter en condensor schoonmaken
Een verstopte pluizenfilter kan een reden zijn van een slecht droogresultaat omdat de lucht geblokkeerd wordt. Maak daarom het filter regelmatig schoon voor het goed drogen van je was. Daarnaast is het ook belangrijk om de condensor van de wasdroger te controleren en schoon te maken.
Heb je een condensdroger, maak dan de condensor (meestal links onderin de droger) af en toe goed schoon met de douchekop. Bij een warmtepompdroger maak je de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het meeste stof los. Zuig daarna het stof op met de stofzuiger.
De consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een wasdroger tussen de 5 en 10 jaar. Hierbij geldt dat wasdrogers tot 500 euro een gemiddelde levensduur van 5 jaar hebben en wasdrogers van meer dan 500 euro een gemiddelde levensduur van 10 jaar hebben.
Was uit droger stinkt
Dit doe je met een nat doekje met wat schoonmaakmiddel. Ook kun je een nat washandje in schoonmaakazijn dopen. Doe dit natte washandje vervolgens in de droger en zet 'm aan. Wanneer de droger klaar is met draaien, zal de vieze geur die uit de droger kwam geneutraliseerd zijn.
Maak de voorkant van de condensor schoon met een speciale borstel. Hiermee haal je het stof voorzichtig los. Vervolgens zuig je het hardnekkige vuil op met de borstelkop van je stofzuiger. Soms heeft een droogkast een zelfreinigende condensor.
1 - Wasdroger te vol
Als je te veel was in de trommel doet, kan dit de luchtstroom in de weg zitten, terwijl die juist nodig is om kleding goed te drogen. De droger kan dan zelfs oververhitten.
Wanneer wol in de droger of wasmachine krimpt, heeft dit te maken met de opname van water en de warmte in de machine. De vezels absorberen namelijk water en warmte op en krimpen, waardoor ze niet meer naar hun oorspronkelijke staat terugkeren, legt Harvard University uit.
Wil je je wasgoed extra lekker laten ruiken! Doe een paar druppels van je favoriete Parfum bij de was op het doekje en stop het daarna samen met je wasgoed in de droger. De heerlijke geur van onze Horomia Parfum bij de was kan zich op deze manier nog meer verspreiden.
Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn ook een stuk stiller dan de plastic variant. De ballen zullen tijdens het drogen wat van vorm veranderen, omdat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk.
Valeo adviseert de filter/droger elke drie jaar te vervangen. Bijvoorbeeld: na een aanrijding waarbij de condensor is beschadigd, moet de filter/droger worden vervangen, anders kan het droogelement niet meer voldoende vocht uit het circuit halen. Het raakt verzadigd met vocht.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Aan de binnenkant van de droger zit de zogenoemde vochtsensor. Deze meet of de was al droog is en past daar het programma op aan. Als deze sensor vies is, zal deze ook minder goed kunnen meten hoe lang de was nog moet drogen voordat het zo droog is als jij wilt. Maak deze sensor schoon met een vochtig doekje.
Gemiddeld droogt een Nederlands gezin 2,5 keer per week. Een standaard wasdroger gaat ongeveer 10 jaar mee, uitgaande van het gemiddeld aantal droogbeurten. Heb je een wasdroger van een duurder merk, dan heeft dat ook invloed op de levensduur.
Perfect te hergebruiken
Bepaalde droogkasten sluit je aan op de afvoer, maar een condensatiedroogkast heeft een reservoir waarin het water opgevangen wordt. Dat is gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Water zonder mineralen dus. En dat kun je perfect opnieuw gebruiken.
Maak een sopje van warm water en afwasmiddel.Leg de filters in het sopje en laat ze 15-30 minuten weken.Borstel de filters voorzichtig schoon met een zachte borstel, zoals een tandenborstel.