In Duitsland bestaat geen dodenherdenking en ook geen Bevrijdingsdag.
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar 'Kriegsende', de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime.
Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid koos voor deze datum omdat op die dag de Duitsers capituleerden.
Daarin is ons land geen uitzondering: er zijn meer landen die een speciale dag hebben waarop ze de vrijheid na de Tweede Wereldoorlog vieren. Zijn die dagen vergelijkbaar met onze Bevrijdingsdag? Verschillende landen in Europa, waaronder Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië, vieren de bevrijding op 8 mei.
Op 8 mei 1945 wordt in België gefeest. De massa komt op straat maar de uitingen van blijdschap zijn misschien niet zo buitenissig als na de bevrijding.
Bij Bevrijdingsdag geldt dat elke 5 jaar als lustrumjaar een officiële wettelijke feestdag wordt gezien en in veel cao's krijgen werknemers deze dag vrij.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
In Nederland zijn er geen specifieke beroepen of sectoren die automatisch vrij zijn op Bevrijdingsdag. Of werknemers vrij zijn op 5 mei hangt af van de gemaakte afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst. Meestal geldt wel dat ambtenaren en scholieren automatisch vrij zijn op deze dag.
Op 8 mei 1945 werd bekend dat Nazi-Duitsland zich de dag voordien onvoorwaardeijk had overgegeven en kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Deze dag werd uitgeroepen als Victory in Europe Day of V-dag. Er werd gevierd in België.
Witte Donderdag, de dag dat Jezus samen met zijn apostelen zijn Laatste Avondmaal at, heet in Duitsland vreemd genoeg 'Gründonnerstag'.
In Duitsland zijn er geen algemeen geldende regels omtrent openingstijden. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen van 6.00 tot 20.00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
Hoe is Eeuwigheidszondag ontstaan? Dat de overledenen herdacht worden op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, is ontstaan in de 19e eeuw in Duitsland. De koning van Pruisen noemde dit in 1816 'dodenzondag', vanwege het hoge aantal doden in de oorlogen destijds.
Deze dag werd gekozen omdat op deze datum in 1945 de capitulatie van de Duitsers in werking was getreden¹. In de opvolgende jaren werd er vaak geschoven met de datum wanneer 5 mei op een zondag viel.
Welke feestdagen kent NS? Bevrijdingsdag is eens in de 5 jaar een vrije dag (2020, 2025, 2030, etc.). Bevrijdingsdag 2023 en 2024 is dat dus niet. Dit houdt in dat je op Bevrijdingsdag niet de hele dag met de korting kunt reizen.
Soms kiezen werkgevers ervoor om bepaalde dagen aan te wijzen als verplichte vrije dag, zoals bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart, de zogenoemde brugdagen. Dat is toegestaan indien dat is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Stap voor stap bevrijd. De eerste Amerikaanse bevrijders komen op 12 september 1944 Zuid-Limburg binnen. Op 15 september viert Maastricht als eerste Nederlandse stad de bevrijding. Op 17 september 1944 start Operatie Market Garden.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland. Veel bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen geven hun werknemers vrij op deze dag. Maar er is geen wettelijke verplichting om jouw personeel vrij te geven.
Nee, in de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende 5 mei dat het een vrije dag is, is pas weer in 2025.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.