Het leggen van eieren doen vogels natuurlijk om zich voort te planten. „Als je het ei weghaalt, krijgt de kip een nieuwe impuls om 'het legsel' weer aan te vullen”. Dat geldt in principe voor alle vogels. Maar bij de ene soort is de biologische klok veel sterker en nauwkeuriger afgesteld.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Als een hen geslachtsrijp is, worden deze eieren een voor een rijp. Na iets langer dan een week is een eicel gerijpt tot dooier. Dan vindt het startsein voor de opbouw van de rest van het ei plaats: de ovulatie of de eisprong. De eicel in de voltooide dooier komt nu in de opening van de eileider.
Een kip heeft voldoende water nodig voor de aanmaak van eieren. Een ei bestaat dan ook voornamelijk uit vocht. Naast water heeft een kip voldoende calcium nodig. Zonder calcium kan de kip eieren leggen met een broze schaal, of zelfs windeieren (eieren zonder schaal) leggen.
Als het ei uit de eierstok in de eileider komt, duurt het 25 tot 26 uur voordat de kip het ei legt. In deze tijd worden het eiwit, de schaalvliezen en de kalkschaal gevormd. Als een hen een ei gaat leggen, zondert ze zich af van de andere kippen en gaat op het legnest zitten.
Als een kip een tekort aan kalk en mineralen heeft, kan hij daardoor de zijn eigen eieren en eierschalen gaan eten.Dit doet hij dan om de kalkvoorraad aan te vullen. In dit geval is het dus belangrijk om voldoende kalkhoudend voer te geven en daarbij ook kippengrit te verstrekken.
Wanneer jouw kip onbevruchte eieren uit wilt broeden, spreek je van ongewenst broeds gedrag. De onbevruchte eieren zullen nooit uitkomen. Wanneer je jouw kip haar gang laat gaan, kan het zijn dat ze het nest niet meer wilt verlaten. Dit betekent ook dat jouw kip niet meer zal eten, waardoor ze sterk kan vermageren.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Hanen leggen geen eieren en zijn dus nutteloos voor boeren die legkippen houden. Hierom wordt er bij kuikentjes gekeken of het een mannetje of vrouwtje is. Voor de haantjes loopt het niet goed af. Elk jaar worden er zo 40 miljoen haantjes in Nederland vergast.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
In deze open ruimte in de buikholte kan de eicel gedurende een korte tijd (ongeveer een kwartier) bevrucht worden door een spermacel van de haan. Om tot bevruchting te komen moeten spermacellen (= zaadcellen) dus de hele weg van de cloaca tot het infundibulum zwemmend afleggen.
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
De meeste kippen zijn de eerste twee jaren het meest productief. Eens je kippen ouder zijn dan 2 jaar, daalt hun productie met ongeveer 20% per jaar. Doorgaans blijven legkippen nog eieren leggen tot ze 3 à 4 jaar oud zijn.
'Uiteraard moet elk ei afzonderlijk bevrucht worden, elke eicel heeft nood aan een zaadcel om tot een embryo te kunnen ontwikkelen. Maar het is wel zo dat een haan door één paring meerdere eieren bereikt. Een mechanisme dat overigens bij alle vogels wordt vastgesteld. '
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Geen haan nodig
Maar zonder haan wordt het ei niet bevrucht. Als het ei uit de eierstok in de eileider komt, duurt het 25 tot 26 uur voordat de kip het ei legt. In deze tijd worden het eiwit, de schaalvliezen en de kalkschaal gevormd.
Bewaren van eieren
Tevens nemen eieren gemakkelijk de geur van andere producten op, wat de smaak meestal ook weer minder maakt. Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten.
Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Antwoord. Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Dit kan pas wanneer de hen vijf dagen op het ei heeft gebroed. Op dat moment kun je het ei 'schouwen', dit doe je onder een lamp. Zo kun je dan zien of er in jouw ei een kuikentje-in-wording zit: Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.