Waarom duurt dat zo lang?”. Wel, in de periode tussen het compromis en het verlijden van de akte heeft de notaris op die manier voldoende tijd om de gehele notariële akte op te stellen. Tijdens die vier maanden doet de notaris de nodige controles en vraagt allerlei attesten aan zoals onder andere het EPC-attest.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.
Verlijden van de koopakte
Na het tekenen van de verkoopovereenkomst krijgt de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent dat de akte officieel wordt gemaakt. Het verlijden van de akte is een handeling die door de notaris wordt uitgevoerd.
In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper). De datum zal binnen de periode van 4 maanden na ondertekening van de compromis (aankoop-/verkoopbelofte) vallen.
Je krijgt je geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen. Als je het geld nodig hebt voor de koop van je nieuwe woning, wordt je geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.
Hoeveel kost het om een compromis te laten opstellen door een notaris? Er zijn geen specifieke kosten bij het opstellen van een onderhandse verkoopovereenkomst door een notaris. De werkuren van de notaris worden betaald door de koper in de vorm van notariskosten.
Na het voltooien van zijn onderzoek zal de notaris de voorlopige verkoopovereenkomst en de onderzoeksresultaten in een authentieke akte gieten en zal hij de partijen samenroepen om deze akte te laten 'verlijden' (voorlezen en tekenen). Daarna zorgt de notaris voor de registratie van de akte op het registratiekantoor.
In de praktijk betekent de ondertekening ook dat er registratierechten betaald zullen moeten worden binnen de vier maanden na ondertekening. Niet vanaf het ondertekenen van de notariële akte dus zoals vaak verkeerdelijk wordt aangenomen. Samengevat: als u de compromis ondertekent, is de koop officieel en onomkeerbaar.
Zowel het compromis als de akte zijn verkoopovereenkomsten met evenveel waarde. Het is dus niet dat de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) moet 'onderdoen' voor de authentieke verkoopovereenkomst (de akte).
Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Een compromis is een soort van contract en verbindt de partijen, zonder dat daar een vaste geldigheidsduur bij hoort. Met andere woorden, een compromis verbindt de partijen voor altijd.
Dit is meestal één of twee werkdagen na het passeren van de leveringsakte en de eventuele hypotheekakte. Bij de betaling is de notaris gebonden aan wet- en regelgeving.
Als het verlijden van de notariële akte vertraging oploopt, geldt ten aanzien van de fiscus nog steeds de viermaandentermijn. De partijen moeten er dan zelf voor zorgen dat de overeenkomst ter registratie wordt aangeboden en de rechten worden betaald, anders is er een fiscale boete ('verhoging') verschuldigd.
Als er in de periode tussen het compromis en de akte schade ontstaat aan het pand, dan kunt u eisen dat de verkoper deze herstelt. Lukt dat niet, dan kunt u in gevallen van ernstige schade de ontbinding van de koopovereenkomst vragen, bv. als een belangrijk deel van de woning zwaar beschadigd werd door een storm.
Als de koper geen lening kan krijgen binnen een redelijke termijn, dan gaat de koop niet door en kunt u in principe ook geen schadevergoeding krijgen. Tenzij u kunt aantonen dat de koper niet de nodige inspanningen heeft geleverd om een woningkrediet te bekomen.
In de meeste gevallen bij de notaris van de koper. De notaris verlijdt dan de akte. Dat wil zeggen dat hij de volledige authentieke akte hardop voorleest. Achteraf paraferen alle betrokken partijen elke pagina, en op de laatste pagina plaatst iedereen zijn handtekening.
Meestal worden deze kosten ten laste gelegd van de koper, maar dit is enkel mogelijk als dit uitdrukkelijk zo is voorzien in de verkoopovereenkomst. Wordt dit niet voorzien, dan behoren deze kosten strikt gezien tot de leveringsplicht van de verkoper en dien ze dus door hem betaald te worden.
Wat u over houdt is het verkoopbedrag minus de hoogte van de hypotheek of lening die u open heeft staan. Dit wordt ook wel de overwaarde genoemd. En de overwaarde kunt u verzilveren als de woning gepasseerd is bij de notaris. Éen of twee dagen later, kunt u de overwaarde zien op de bankrekening die u heeft opgegeven.
Bij de aankoop van de enige eigen woning is vanaf 1 januari 2022 3 procent (voorheen 6 procent) registratiebelasting verschuldigd. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw van deze woning betaalt u nog maar 1 procent (voorheen 5 procent) registratiebelasting.
Akte van levering opmaken
De notaris controleert het koopcontract op details, zodat onjuistheden zo snel mogelijk worden besproken en opgelost. De notaris doet ook onderzoek naar jouw achtergrond en die van de verkopende partij. Ligt er bijvoorbeeld beslag op het huis? Dan zal de notaris hier melding van maken.
Dit wordt tussen de partijen bedongen. Gangbaar is 10% van de verkoopprijs. Opgelet, als de verkoop onder de wet-Breyne valt, dan mag het voorschot maximaal 5% van de totale prijs bedragen. Het voorschot wordt meestal door de notaris bewaard tot de ondertekening van de authentieke akte.
In principe is het niet noodzakelijk om een compromis te tekenen. De verkoop koopt immers tot stand van zodra er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.