Als de bananen beginnen te groeien, wordt de bloemtros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen. Maar de bananen willen naar boven blijven groeien, tegen de zwaartekracht in. Zo groeit de banaan krom!
Als de plant naar het kleine beetje licht groeit dat door het dikke gebladerte dringt, zou hij scheef groeien en om kunnen vallen. Daarom groeien bananen niet recht omhoog om zonnestralen op te vangen. Ze groeien krom zodat ze boven het gebladerte uit kunnen piepen.
Bananen krijgen hun kromme vorm doordat de bloemtros wegens de zwaartekracht naar beneden gaat hangen, terwijl de vruchten naar boven blijven groeien (geotropie).
Wortels van bomen en planten groeien ongeveer op een zelfde manier. Zij groeien alleen met de zwaartekracht mee. Stengels groeien juist weer net als de banaan tegen de zwaartekracht in omhoog.
Een bananenplant heeft geen stam maar bestaat eigenlijk helemaal uit bladeren.Daar groeit een bloemknop aan.Deze knop bestaat uit wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan. De bananenplant heeft veel zon nodig.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Bij een gemiddelde dagtemperatuur van 20 °C, heeft de Bananenplant op een lichte standplaats 1 liter water per week nodig. Dit kun je het best opdelen in twee keer 0,5 liter. In de warme zomermaanden kun je gerust 2 liter water per week geven en in de koude wintermaanden 0,5 liter per week.
Hoe oud kan een Musa bananenplant worden? De Musa dwarf cavendish kan zo'n vier tot vijf jaar oud worden en meer dan drie meter hoog worden.
Klimaat nabootsen
Eigenlijk kun je overal bananen laten groeien, zolang je het perfecte klimaat zo goed mogelijk kunt nabootsen. In Nederland heb je dus in ieder geval een kas of een serre nodig waar je de temperatuur goed kunt beheersen.
Elke middelgrote banaan bevat slechts ongeveer 105 calorieën, dus ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook een gemakkelijk gezond ontbijt voor onderweg.
Rijpe bananen zijn 2 tot 6 dagen houdbaar bij een koele temperatuur van ca.12°C. Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen.
Er zijn meer dan driehonderd soorten bananen. Opvallende typen zijn de rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de golden banaan en de babybanaan. Vrijwel alle bananen die Nederland importeert zijn van het ras Cavendish.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Bananen passen goed in bijna elk dieet, maar een teveel van een enkel voedingsmiddel kan meer kwaad doen dan goed. Bananen staan niet te boek als echte caloriebommen, maar als je gewoonte om bananen te eten ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt kan het leiden tot gewichtstoename.
De schil van de bananen wordt langzaam zwart en dat is een goed teken.Zodra de bananen helemaal zwart en glanzend zijn geworden, zijn ze helemaal rijp. Haal de rijpe bananen eruit en laat ze eventjes afkoelen. En voilà: je bananen zijn zacht genoeg om mee te nemen in je bananenbrood, gezonde muffins of andere baksels.
Water. De bananenplant is een dorstige plant en heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Is het in de zomer erg warm, dan heeft 'ie zeker wel dagelijks een flinke slok water nodig.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
We raden aan de stam van de Musa niet te snoeien. Wel kan je de oude bladeren, die bruin worden, weg knippen. Dit kan je doen door het blad vijf centimeter van de stam af te knippen. Dit blad zal worden vervangen door nieuw blad dat boven in de plant zich uitrolt.
Dit kan vaak voorkomen in de winter wanneer de verwarming hoger staat. Een droge lucht zorgt ervoor dat de bladeren op de bananenplant bruine randen en plekken krijgen. Bovendien kunnen de bladeren gaan krullen. Om dit te voorkomen is het een aanrader om een schaaltje of bakje met water op de verwarming te plaatsen.
Rotting is een probleem dat het meeste voorkomt bij de bananenplant, dit is vaak het gevolg van te veel water in combinatie met te weinig licht. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water.Is de schade al te groot?Dan kun je de bananenplant redden door hem te stekken.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.