Lekker om puur te drinken, maar smaakt ook goed gemixt met cola of jus d'orange. Jonge jenever bestaat voor het grootste deel uit neutrale alcohol vervaardigd uit graan of melasse, op smaak gemaakt met maximaal 15% moutwijn.
Jeneverbessen zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten en hebben een gunstig effect op de stofwisseling. Toch moet u ze met mate eten. Niet alleen zijn ze intens van smaak, ook kunnen ze een prikkelende werking op de nieren hebben.
«Wel, meneer en mevrouw Vannoppen hebben allebei gelijk: jenever mag zowel in de koelkast als in de diepvriezer bewaard worden, dat is puur een kwestie van smaak. Voor de kwaliteit van de drank maakt het geen enkel verschil. Het is wel zo dat hoe warmer de jenever wordt geserveerd, hoe meer aroma de drank vrijlaat.
Allereerst heb je Citroen, Munt, Bitter Lemon en natuurlijk jonge jenever nodig. Vervolgens vul je een longdrinkglas met ongeveer 5 ijsblokjes. Je schenkt het voor 1/3 vol met de jonge jenever. Waarna je de rest van het glas bijvult met de bitter lemon.
Sterke drank bewaren op een koele, droge, donkere plek buiten de koelkast.
Spirits boven 25%: > 3 jaar
Spirits als vodka, rum, gin, jenever en whiskey kun je langer dan 3 jaar bewaren. Hoe sterker de drank hoe langer de drank houdbaar is.
Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever mag zich de beste jenever ter wereld noemen. De Piet Honingh Genever onderscheidt zich door het gebruik van 100% moutwijn als grondstof.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Jonge jenever is een kleurloos distillaat met een frisse geur en smaak. Lekker om puur te drinken, maar smaakt ook goed gemixt met cola of jus d'orange. Jonge jenever bestaat voor het grootste deel uit neutrale alcohol vervaardigd uit graan of melasse, op smaak gemaakt met maximaal 15% moutwijn.
Om met het begin te beginnen: jenever bestaat uit moutwijn (gemaakt van granen) en neutrale alcohol, gedistilleerd met jeneverbessen (en andere smaakmakers). Bij gin ontbreekt de moutwijn, maar wordt de neutrale (graan)alcohol ook op smaak gebracht met jeneverbessen (want verplicht) en botanicals voor extra smaak.
Het enige effect dat puur gedronken alcohol met zich meebrengt is beschadiging, ofwel denaturatie van weefseleiwitten, van de slokdarm, met ernstige schade als slokdarmkanker tot gevolg. ' 'Jenever bevat normaal gesproken 35 procent alcohol en is in pure vorm in staat om Salmonella af te doden.
Jenever is een sterke drank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam genièvre) en het noordwesten van Duitsland als (Ostfriesischer) Korngenever. Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd.
Sterke drank
Micro-organisme die bederf veroorzaken kunnen niet overleven als het alcholprecentage van een product te hoog is, waardoor flessen drank vrijwel nooit over de datum gaan. Vooral dranken met een alcoholpercentage hoger dan 10 procent kan bijna niet bederven. Denk hierbij aan rum, wodka of jenever.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol). Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Jonge graanjenever = Jenever met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Oude graanjenever = Jenever met meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Graanjenever = Jenever waarvan de alcohol voor 100% bereid is uit granen. Het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten.
Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld. Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn. Geniet, maar drink met mate.
Fris bitter en licht kruidig. Het is de jeneverbes die zorgt voor de kenmerkende smaak van jenever. In Nederland heeft de jeneverbes een wettelijk beschermde status.
Jenever wordt gemaakt door moutwijn met een mengsel van vooral jeneverbessen op smaak te brengen. Whisky wordt gemaakt door moutwijn minstens drie jaar op eikenhouten vaten te lageren.
Bokma Oude Jenever 1 liter PRIJS 12,80 | Kopen, Bestellen | Aanbieding Goedkoopdrank.slijterij.nl.
Jenever (Middelnederlands: genever) is een sterkedrank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam genièvre), het noordwesten van Duitsland als (Ostfriesischer) Korngenever en in Westfalen en aan de Nederrijn als Wacholder.