Ondergrondse middenspanningskabels transporteren de elektriciteit naar transformatorhuisjes in woonwijken. Transformatoren in die huisjes zetten de middenspanning om naar laagspanning van 230 volt. Dat is de spanning die apparaten in huis gebruiken.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
Elektriciteit komt je huis binnen via een zogenaamde dienstleiding. De dienstleiding eindigt bij de elektriciteitsmeter. Boven de meter zit een kast gemaakt met twee of meerdere groepen. Een zekering zorgt ervoor dat de stroom verbreekt in het geval van kortsluiting of overbelasting van de groep.
Transport van elektriciteit
Het transport gebeurt via het hoogspanningsnet. Dat is een geheel van infrastructuren waarvan de belangrijkste de bovenleidingen zijn (5600 km in België), de ondergrondse kabels (2600 km) en ruim 800 elektriciteitscabines.
De verschillende kleuren draden
In een moderne installatie vindt u vier kleuren draad. Bruin is de stroomaanvoer (fase), blauw voert de stroom af (nuldraad), zwart, de schakeldraad, verbindt o.a. een schakelaar en een lichtpunt. Groen-geel is de aarddraad, die letterlijk in contact staat met de aarde.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Indien het stopcontact op de juiste wijze is aangesloten dan voert de ene opening spanning met een vermogen van 230 volt en de andere opening is spanningsloos. Het beschermingscontact, ook wel aardcontact genoemd, voert tevens geen spanning. Het zijn de metalen delen in het stopcontact.
Transport is het verplaatsten van elektrische energie over lange afstanden, van de energiecentrale tot de plaats waar het wordt verbruikt. Transport vindt voornamelijk plaats via hoogspanning, waarbij de spanningen vaak hoger zijn dan daar waar het wordt opgewekt of verbruikt.
Groene stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet.
Bij een conventionele kolengestookte centrale wordt water onder hoge druk in een stoomketel gepompt, en verhit door het stoken van poederkool (zeer fijn gemalen kool). Daarnaast bestaan er kolengestookte centrales die werken volgens het STEG-principe. Daarbij worden de kolen eerst vergast.
Via één kabel (fase) komt 230 volt uw huis binnen. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen. U kunt een 1-faseaansluiting herkennen aan de tekst: 220/230 volt op de elektriciteitsmeter in uw meterkast.
Wanneer uw computer of een ander elektrisch apparaat aanstaat, dan stromen de elektronen door de onderdelen van dat apparaat. Hierdoor krijgt het apparaat de energie die het nodig heeft om te werken. Elektronen stromen altijd van een plaats waar veel elektronen zijn, naar een plaats waar weinig elektronen zijn.
Tegenwoordig moet elk stopcontact in de woning geaard zijn. Dit betekend dat de stopcontacten moeten worden aangesloten met 3 draden, een bruine, een blauwe en een groen/gele. Ook moet in de Groepenkast een aardlekschakelaar worden geplaatst.
Nee, dat mag niet. Alleen een energieleverancier mag energie leveren.
1. Tot 2031 mag je nog stroom salderen: dat is gunstig. Vanaf 2025 wordt het salderen wel afgebouwd. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen.
De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die 'over' is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Groene stroom is meestal duurder dan grijze stroom. Zeker als de stroom in Nederland opgewekt is. Omdat de vraag naar Nederlandse stroom toeneemt, is de prijs van Nederlandse garanties van oorsprong gestegen.
Nadelen van groene energie
Als er bijvoorbeeld veel windmolens worden gebouwd om groene energie te leveren dan nemen ze ruimte in beslag en zorgen ze voor schaduw. Op die manier kunnen ze natuurgebieden aantasten. Daarnaast gaan er jaarlijks heel veel vogels dood doordat ze in windmolens vliegen.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting. Een grotere aansluiting is vaak nodig bij een warmtepomp of zonnepanelen.
Een netstation verzorgt via het laagspanningsnet de aansluiting van 50 tot 250 aangeslotenen, meestal industrie en woningen. Tabel 2.2 geeft een beeld van de omvang van de transport- en distributienetten in Nederland en is ontleend aan Netbeheer Nederland (Netbeheer, 2010).
Kabelvelden zijn eigenlijk hetzelfde als velden voor inkomende of afgaande luchtlijnen. Het verschil is dat de kabels hier de grond in gaan zodat een portaal met opstijgpunt ontbreekt.
Een geel/groen gestreepte draad heb je nodig voor het aarden van een stopcontact. De aardedraad zorgt voor ontlading en de afvoer van spanning in het geval van kortsluiting of overbelasting. Ligt er geen aardedraad? Dan is het raadzaam om deze aan te leggen.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².