Een gekneusde of gebroken vinger kunnen we op diverse manieren behandelen: door de naastliggende vinger te spalken door middel van een zelfklevende vingerband. door een zimmerspalk. Dit is een aluminiumplaatje met onderaan een zachte mousse die we bovenop de gebroken vinger plaatsen.
Start zo snel mogelijk met koelen met koud water, een zak met ijs of een cold pack gedurende 20 minuten. Zorg er wel voor dat de zak met ijs of de cold pack niet direct contact maakt met de huid, maar wikkel deze in een doek. Koel de kneuzing niet langer dan 10 minuten en koel 4 a 5 keer per dag.
Zonder enige behandeling zal de gebroken vinger stijf en pijnlijk worden, ook kan het zijn dat de vinger een tijdje dik blijft. De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden.
Een botbreuk kan 3 tot 6 weken nodig hebben om stevig te genezen. Uitgebreide breuken met bijkomend letsel hebben nog meer tijd en rust nodig. De pezen en gewrichten van de vinger moeten juist zoveel mogelijk in beweging blijven om niet te vergroeien en stijf te worden.
Pak het stuk tape van 15 centimeter en knip aan één van de twee uiteinden 3 maal een kleine inham van 1 centimeter diep. Je hebt nu 3 kleine stukjes van 1 centimeter aan het einde van de tape. Plak het middelste smalle stukje boven op de vingertop. De twee buitenste stukjes plak je om de vinger heen.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Een gebroken pink heeft rust en stabiliteit nodig. Om deze combinatie voor een goede herstelperiode te bieden, wordt een gebroken pink geopereerd of in het gips gezet. Het is de bedoeling dat de pink zo min mogelijk belast wordt.
Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Behandeling met gips of een spalk is vaak voldoende. Alleen bij een afwijkende stand of een verdraaide en/of verkorte vinger is een operatie nodig. De verplaatste botdelen worden dan weer in de goede positie geplaatst en met metalen pennetjes of een plaat en schroeven vastgezet.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
door de naastliggende vinger te spalken door middel van een zelfklevende vingerband. door een zimmerspalk. Dit is een aluminiumplaatje met onderaan een zachte mousse die we bovenop de gebroken vinger plaatsen. Het geheel wordt met een verband ter plaatse gehouden.
Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangerijk voor het herstel van de kneuzing.
In veel gevallen volstaat spalken gedurende 6 tot 8 weken (tot 3 maanden) en soms langer om de vinger gestrekt te houden. De vinger moet tijdens de hele duur van de behandeling gestrekt blijven, ook bij het vervangen van een spalk. Mislukt deze behandeling, dan is een ingreep soms nodig (ten vroegste na 12 maanden).
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Dat hangt af van de reden van het letsel, de plaats op je lichaam en je algemene conditie. Een gekneusde vinger geneest meestal sneller dan een gekneusde heup na een val. En als je jong bent herstel je vaak sneller dan als je wat ouder bent. In het algemeen moet je uitgaan van 6 weken.
Wanneer wordt besloten om u zonder operatie te behandelen, wordt het gips na ongeveer één week op de Gipskamer verwijderd. De vinger wordt dan opnieuw onderzocht. Hierna maakt de gipsverbandmeester een nieuw (soms kleiner) gips of spalkje en brengt deze aan. Dit moet dan nog twee tot drie weken worden gedragen .
In principe kunnen alle botjes van de voet en tenen breken. Tenen of middenvoetsbeentjes kunnen breken door hard stoten of door een zwaar voorwerp dat op de voet valt. Een verzwikking kan ook leiden tot een breuk in de middenvoet.
Acute pijn treedt meestal direct op nadat u het letsel hebt opgelopen. Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen.
◗ Plaats de basis van de eerste tape op het topje van de vinger (vingernagel), zonder rek en plak het vast. ◗ Nadat de basis is bevestigd, trek je de tape met een behoorlijke rek naar de handpalm. Bevestig daar het eindstukje van de tape en strek vervolgens de vinger. ◗ Wrijf de tape goed aan.
Een triggervinger is een vinger (of duim) die u niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. U kunt uw vingers buigen met de spieren aan de binnenkant van uw onderarm (de buigspieren). Van deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen.
Meest gebroken bot: enkel
Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen.