Wegkijken is daar een van de eerste signalen van. Als je hond bij je wegkijkt op het moment dat je iets wilt doen, bijvoorbeeld een hond knuffelen, zoenen of aankleden, is het wel zo aardig om daar dan naar te luisteren. Een hond die wegkijkt of weg loopt heeft geen zin in wat jij van hem wilt.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond.
Net als mensen, krijgen honden meer zelfvertrouwen door dingen te doen waar ze goed in zijn. Of door dingen te leren, waarin ze worden geprezen en aangemoedigd. Niemand krijgt meer zelfvertrouwen door te falen of door steeds te horen dat je het niet goed doet.
Je hond is bang voor zijn baasje
Soms is een hond ook angstig of onzeker tegenover zijn baas. Soms komt het door trainen of opvoeden met een 'harde hand', maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Door ziekte bij de eigenaar of een ongeluk met de hond waar de baas bij betrokken is geweest, kan dit ook mee spelen.
Een laatste positieve houding is onderdanigheid. Dit lijkt misschien niet zo positief als de eigenschappen hierboven, maar het is wel een teken dat je hond respect voor je heeft en weet wat zijn plaats is. Een onderdanige hond houdt zijn hoofd naar beneden, legt zijn oren plat in de nek en wendt de ogen af.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Honden blaffen en janken om aandacht, ze vernielen de huisraad of worden onzindelijk. Bij konijnen zijn tralieknagen, overmatige vachtverzorging en steeds dezelfde rondjes rennen symptomen van eenzaamheid.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus.
Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit. Daarnaast merk je, als je er genoeg op let, vanzelf hoeveel aandacht je hond nodig heeft.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
De 'uitgerekte pootjes'
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
Wees hierin voor jezelf heel specifiek! Hoe beter jij weet wat het is wat je wilt bereiken, des te beter jij je hond kunt leren wat dat is en hoe sneller je hond het van je zal leren. Let wel, regels en grenzen aangeven hoeft niet alleen te draaien om het feit dat jij je hond van alles gaat ontzeggen.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.