Een krokodil kan wel twee uur onder water blijven zonder te ademen. Ook kan hij onder water zijn bek open houden. Dan komt er een waterdicht schot voor zijn keelgat.
Krokodillen zijn carnivoren en voeden zich met een scala aan levende en dode zoogdieren, vogels, vissen, weekdieren, schaaldieren, amfibieën, reptielen en insecten. Het zijn zeer snelle zwemmers en ze kunnen onder water ongeveer een uur hun adem inhouden.
Hierdoor kunnen krokodilachtigen tot twee jaar zonder voedsel, zodat ze een lange periode van slechte omstandigheden of voedselgebrek kunnen overleven.
Uit het onderzoek bleek dat er bij de ademhaling van de dieren sprake is van 'eenrichtingsverkeer'. Als krokodilachtigen inademen, stroomt de zuurstof in een soort cirkel door hun longen.
SCOTTSBURGH (ANP/EFE) - De oudste krokodil ter wereld, Henry, is dinsdag 114 jaar oud geworden.
Doorgaans zijn krokodillen agressiever dan alligators, waardoor krokodillen gevaarlijker zijn dan alligators. Ze leven ook graag in niet alleen zoetwateromgevingen, maar ook in zout water, in tegenstelling tot hun neef de Alligator.
Wanneer de krokodillen volwassen zijn, hoeven ze niet bang te zijn voor andere dieren. Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei. Eerst zijn koppie.
Wat kan je doen als een krokodil of alligator in de buurt is of wil aanvallen? Als je toch onverwachts in aanraking komt met een krokodil is het goed om rustig achteruit te lopen en geen onverwachte bewegingen maken.
De nijlkrokodil en de zeekrokodil zijn de gevaarlijkste soorten en verantwoordelijk voor honderden doden per jaar in Azië en Afrika. Op de korte afstand zijn krokodillen erg snel. Veel soorten kunnen zelfs een stukje rennen. Ook de reflexen zijn zeer goed ontwikkeld om prooien te verrassen of ter verdediging.
Beerdiertjes worden beschouwd als de veerkrachtigste en moeilijkst uitroeibare dieren op aarde. Ze overleven extreme temperaturen en kunnen lange tijd zonder voedsel en water. Ze overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof en weerstaan hoogenergetische straling.
's Werelds grootste krokodil
Volgens het Guiness World Record wordt de mannelijke zoutwaterkrokodil Cassius, die werd gevangen in de Finniss River, erkend als de grootste krokodil in gevangenschap. Deze 'saltie' is 5.48 meter lang en weegt maar liefst 968 kilo.
'Gemiddeld kunnen mensen zowat één minuut de adem inhouden, een apneu doen in vaktaal. Maar sommigen gaan vlot naar vijf minuten. ' Je adem lang kunnen inhouden is voor een deel een kwestie van lichamelijke aanleg.
Lang niet alle dieren worden zo oud. Een mus kan bijvoorbeeld 13 jaar worden en de krokodil zo'n 80 jaar.
In 2014 zagen onderzoekers zogeheten dolfijnen van Cuvier tot 2992,2 meter afdalen in een ruim twee uur durende duik. De dieren kunnen hun adem zo lang inhouden doordat zuurstof in de spieren zich bindt aan het eiwit myoglobine.
Het duurt doorgaans rond de 80 dagen voordat het ei van een krokodil uitkomt. Het fenomeen van 'maagdelijke geboortes' – wetenschappelijke term: parthenogenese – komt wel vaker voor bij vogels, vissen, en andere reptielen, maar was nog nooit vastgesteld bij krokodillen.
De smaak. De smaak van het vlees van krokodillen is te vergelijken met de smaak van kippenvlees. De textuur van het vlees doet echter meer denken aan vis. Het vlees is lekker mager én cholesterolarm, waardoor het krokodillen vlees ook nog eens goed is voor je gezondheid.
Wist je dat een krokodil een snelheid kan halen van 17 kilometer per uur! Als je heel snel kunt rennen, zou je dus kunnen ontsnappen…
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht.
Wij mensen gaan vaak slechter horen als we ouder zijn, maar krokodillen – die ook flink oud kunnen worden – houden hun hele leven een goed gehoor.
Een krokodil heeft 66 tot 84 tanden. Een olifant heeft over zijn leven zeven generaties tanden. De tanden van reptielen en haaien worden constant vervan- gen. Van veel knaagdieren groeien de tanden het hele leven door, terwijl ze net zo hard weer afslijten.
Een krokodil in Australië heeft een meevaller. Hij wacht op visresten die in het water gegooid worden, maar gaat er vandoor met een haai.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Krokodillen - 1000 doden
Het exacte aantal doden is niet bekend, maar de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN schat dat ongeveer 1000 mensen per jaar door krokodillen worden gedood.