De eerste stap die je moet nemen wanneer je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt, is een afspraak maken bij de huisarts.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn, angst of een metaalsmaak in de mond. Last van je hart. Dit komt meestal alleen voor bij mensen die een heftige intolerantie hebben. Je kunt dan een bleke huid en een zwakke pols krijgen, duizelig worden of zelfs in shock raken.
De kosten voor een allergie-screening zijn vanaf € 85, echter kunnen oplopen tot honderden euro's bij het uitsplitsen van mengsels van allergenen. De kosten per allergeen variëren van € 12,29 tot € 26,20, afhankelijk van het type allergeen.
Verschil allergie en intolerantie
Er komt meestal een reactie binnen het uur. Een voorbeeld is pinda-allergie. Bij een intolerantie is het lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren. Er worden geen antistoffen gevormd.
Wie online zoekt naar informatie over gezondheid komt al gauw sites tegen die claimen dat je klachten het gevolg zijn van een nog niet ontdekte voedselallergie of -intolerantie. Diezelfde sites verkopen zogenaamde testen om intoleranties op te sporen - maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.
Een voedselallergie ontstaat als er een abnormale reactie van het afweersysteem is op bepaald voedsel. Er zitten verschillende eiwitten in je eten. De eiwitten die een allergische reactie veroorzaken, noem je allergenen. Als deze allergenen in je lichaam komen, maak je een antistof aan.
Maar heb je last van een voedselintolerantie? Dan slaagt je lichaam er niet in om bepaalde van die voedingsstoffen goed op te nemen of te verteren. Dit wordt meestal veroorzaakt door een enzymtekort hebt.
In tegenstelling tot allergische reacties kunnen deze immuunreacties uitgesteld optreden tot wel 72 uur later, en variëren in sterkte, waardoor het verteringsstelsel, de huid, gewrichten, ademhaling, energieniveau en zelfs psychologische gezondheid beïnvloed kunnen worden.
Vaak een streng dieet en zelfs dan moeten er soms toch nog medicijnen gebruikt worden om klachten te voorkomen. Een voedselallergie gaat ook niet zomaar over. Hoewel kleine kinderen vaak wel over een koemelkallergie heen groeien, zijn de meeste andere voedselallergieën blijvertjes.
Het onderzoek
Onze doktersassistente doet een bloedtest of huidtest om na te gaan of u allergische antistoffen heeft tegen dit verdachte voedingsmiddel. In een huidtest legt onze doktersassistente een druppel met het te testen voedingsmiddel op uw huid, waarna ze er met een klein naaldje een prik doorheen geeft.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Zowel bij een voedselallergie als bij een voedselintolerantie is de behandeling het vermijden van het verdachte voedingsmiddel door middel van een eliminatiedieet onder begeleiding van een allergie-diëtist.
Bonen en zoetstoffen vermijden
Als je fructose intolerant bent, dan ben je vaak ook gevoeliger voor polyolen (sorbitol, xylitol als zoetstoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen), raffinose (bonen) en fructanen. Dus vermijd in ieder geval 'light' producten omdat deze vaak sorbitol bevatten.
Wat zijn klachten bij voedselovergevoeligheid (allergie en intolerantie)? Het verschilt heel erg wat de klachten zijn bij voedselovergevoeligheid. Vooral huid-, luchtweg- en maagdarmklachten komen vaak voor. Veel van deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben.
(2004) beschrijven een patiënt met het vogel-ei-syndroom en zeer ernstige symptomen ondanks het tolereren van een provocatie met gekookt eiwit. Symptomen na het eten van eieren omvatten urticaria, angio-oedeem en anafylactische shock met verlies van bewustzijn en lage bloeddruk.
Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer de hoeveelheid histamine die zich in het lichaam ophoopt groter is dan de hoeveelheid die het lichaam kan verwerken. Een intolerantie betekent dus niet dat je allergisch of gevoelig bent voor de biogene amine; het betekent puur dat er teveel in je lichaam aanwezig is.