Meestal is er sprake van een onderliggende oorzaak, zoals parasitaire infecties, stofwisselingsstoornissen of allergieën tegen vlooien of voedingsbestanddelen. Honden met allergieën of een vette, schilferige huid lopen het meeste risico op een schimmel- of gistinfectie.
Mallasezia of gistinfectie bij de hond
Wanneer als gevolg van jeuk de hond de huid kapot krabt, kunnen gisten de kans krijgen om te gaan woekeren. De meest bekende gist bij honden is Malassezia. Deze gist gaat gepaard met een typerende geur. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie.
Schimmels planten zich voort via sporen. Deze sporen kunnen jarenlang overleven en zijn moeilijk te doden. Honden raken dus meestal besmet via de omgeving, maar kunnen ook besmet worden door andere besmette dieren. Ringworm treedt veel vaker op bij honden met een verminderde immuniteit.
Malassezia is GEEN besmettelijke huidaandoening en komt meestal seizoensgebonden voor, voornamelijk vanaf het einde van de lente tot het begin van de herfst. Dit is ook de periode dat we de meeste patiënten met allergische dermatitis zien. Jeuk is altijd aanwezig en kan soms heel hevig zijn.
Wat is schimmel- en gistinfecties? Schimmels en gisten zitten bij iedereen op de huid en slijmvliezen, samen met de normale huidbacteriën. Zij spelen een rol bij de afweer. Normaal is het aantal schimmels, gisten en bacteriën met elkaar in evenwicht: geen van de drie kan sterk groeien en daardoor klachten veroorzaken.
Zomergist gaat vanzelf over. U hoeft het niet te behandelen. Als u de vlekjes toch wilt behandelen, kunt u een speciale shampoo of crème op de huid smeren. Hierdoor gaat de gist dood.
Clotrimazol doodt schimmels en gisten. Bij huidinfecties zoals voetschimmels, eikelontsteking en bij huidvlekjes door gistinfectie (pityriasis versicolor).
Een gistontsteking (Malassezia ontsteking) behandelen we meestal met een speciale shampoo met chloorhexidine en miconazol. Alleen in zeer heftige gevallen is dit niet voldoende en moeten er medicijnen in tabletvorm (itrakonazol) gegeven worden.
Voor de behandeling en het onder controle houden van seborroeïsche dermatitis geassocieerd met Malassezia pachydermatis en Staphylococcus intermedius bij honden. Bij katten als hulpmiddel bij de behandeling van ringworm ten gevolge van Microsporum canis in combinatie met het gebruik van griseofulvine.
De ideale dosis omega-3 vetzuren voor de hond ligt rond de 40 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Naast de hoeveelheid is de samenstelling van de omega-3 vetzuren belangrijk. EPA heeft effect op alle organen, DHA met name op hersenen en zenuwen.
Dieren met een schimmelinfectie hebben huidklachten. Dit uit zich meestal als korstjes, pukkeltjes, schilfers en soms kale plekken. Ook kunnen er ringvormige laesies ontstaan. Voorkeurplaatsen zijn de kop, oren en nagels, maar het kan zich uitbreiden over het hele lichaam.
Honden hebben vaak een lokale schimmel infectie. De plekken zijn beperkt tot een aantal plekken. Ze worden dan dagelijks lokaal met zalf behandeld. Wel is het meestal wel raadzaam om de hond een aantal weken twee keer per week te wassen met een shampoo tegen schimmels om de sporen van de schimmels af te doden.
De hond krijgt last van jeuk en kale of dunbehaarde plekken. Als je een schimmelinfectie niet behandeld kan het zich uitbreiden over het gehele lichaam. De schimmels plaatsen zich in de hoornlaag en kunnen naast de vacht en huid ook de nagels besmetten.
Schimmels en gisten kunnen bij hond of kat huid- en vachtafwijkingen veroorzaken. We spreken van een infectie door schimmels of gisten. Een schimmelinfectie is een besmettelijk huidprobleem (ook voor de mens).
Als je hond met de oren schudt dan is het mogelijk dat je huisdier last heeft van een onderliggend probleem. De meest voorkomende problemen zijn een oorontsteking of oormijt. Oormijten zijn kleine beestjes die eruit zien als witgrijze spinnetjes.
Honden met een vette huid hebben vaak seborroe. Seborroe is een chronische aandoening van de huid waarbij de talgproduktie verstoord is door een ontregeling van normale huidbarrière. Er kan overmatige schilfering plaatsvinden en de huid kan erg vet, of juist erg droog worden.
Surolan is een (oor)zalf met antibiotica, dus bij huid en oorontstekingen te gebruiken. Deze zalf is dus alleen via de dierenarts te verkrijgen.
Oorzaken van een schimmelinfectie
Het gebruik van antibiotica of andere medicijnen. Een lage weerstand. Diabetes. Het te grondig wassen van je lichaam met zeep of douchegel.
warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze gisten zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken. Daarbij vormt de P. ovale gist mogelijk stoffen die de pigmenaanmaak remmen.
Wat niet mag:
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
De gist kan nu – in 'gistjaren' tot wel 800 jaar oud worden: ongeveer tien keer ouder dan normaal.
Voordat je droge gist kunt gebruiken, moet je het eerst oplossen in lauwwarm water of melk. Door de gist op te lossen in warm water activeer je de gistcellen, zodat ze hun werk kunnen doen.
Schimmels en gisten zijn overal
We vallen maar meteen met het goede nieuws in huis: de meeste schimmelinfecties zijn in principe niet besmettelijk. De schimmels en gisten die de klachten veroorzaken, zijn namelijk overal aanwezig. Ze leven op onze huid, in onze darmen, zitten op onze spullen en zweven door de lucht.