Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen.
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Types op basis van cortisone en zoutoplossing zijn niet verslavend en kunnen langdurig gebruikt worden. Maar wanneer neussprays op basis van vasoconstrictoren te veel of verkeerd gebruikt worden, kunnen deze een verslavend effect hebben.
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Neusspray moet niet verboden worden, maar mensen moeten wel weten dat het niet onschuldig is. Je moet echt stoppen na zeven dagen, ook als je nog steeds verkouden bent.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Sommige mensen gebruiken xylometazoline spray of druppels. Dit vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte en vermindert de klachten van een verstopte neus. Xylometazoline is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. U kunt het 3 keer per dag gebruiken, maar niet langer dan 1 week.
Snot en korsten die in de neus(bij)holten blijven staan irriteren het neusslijmvlies. Ook kan de bacteriegroei zorgen voor (aanhoudende) ontsteking van het neusslijmvlies. Het spoelen van de neusholten kan het best gebeuren met een ruime hoeveelheid 'zout water'. Voor volwassenen is dit 250 ml (grote beker) per keer.
Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.
Het sprayen kan verlossing bieden, maar het heeft ook een keerzijde: je kan er namelijk verslaafd aan raken. Daarom is het verstandig om het niet te vaak en niet te lang te gebruiken. Kanttekening: het is niet zo dat je na één keer gebruiken al niet meer zonder kan, en lang niet alle soorten neussprays zijn verslavend.
Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over. Wanneer je echt verslaafd bent aan neusspray, kun je het beste naar een arts gaan.
De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder. Verder raakt het slijmvlies van de neus hierdoor op termijn beschadigd.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
De klachten die mensen met neuskanker vaak hebben zijn divers: verstopte neus. neusbloedingen. oorklachten (enkel- of beiderzijds) zoals dichtzittend oor, slechter horen.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.
Neusspray met een ontstekingsremmer: bijvoorbeeld fluticason, budesonide, mometason. Ontstekingsremmers verminderen de overgevoeligheid van het slijmvlies, de zwelling van het slijmvlies en de vorming van slijm. Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Gebruik de neusspray minstens 4 weken lang elke dag.
Vermijd plekken waar gerookt wordt en vraag anderen om in jouw omgeving niet te roken. Als je weet wat de klachten veroorzaakt, probeer dan om contact met die prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld geen dieren aaien als je daar last van krijgt. Of geen kaarsen in huis branden als je daar last van krijgt.