Door de akker iets rond te leggen richting de greppel kan het oppervlakkige water wegstromen. Een vlakke grond is vragen om moeilijkheden, vlak is vaak maar even (echt) vlak. Het is wel belangrijk om de maaiveldsligging bij te houden. Het hangt van de grondsoort af in welke mate je dit bij moet houden.
Houd een minimale diepte van 60 cm en een maximale diepte van 90 cm aan. De meest geschikte diepte voor drainage is afhankelijk van de grondsoort. Zo wordt bij een zandgrond een diepte aangehouden van 80 cm.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Wat is een drainagebuis? Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten. De stoffen mantel die van kokos is gemaakt zorgt voor een erg lange levensduur rond de 55 jaar.
Verticale drainage met een motorgrondboor
Een motorgrondboor is voldoende om de verticale drainage uit te voeren. Daarom kan dit alles kan ook goed in bestaande tuinen toegepast worden, evenals in kleine of afgezonderde (achter)tuinen. Je kunt natuurlijk ook zelf een motorgrondboor huren.
Drainage voor paardenbak diepte
Het is redelijk eenvoudig om drainage voor de paardenbak aan te leggen. Qua diepte kunt u het beste 40 cm onder het maaiveld aanhouden. Let op! Dit is anders dan de drainage die u bijvoorbeeld in de tuin legt, deze komt namelijk 60 tot 90 cm diep te liggen.
PP450 heeft een grovere doorlaat en zorgt minder snel voor verstoppingen. In tegenstelling tot de kokos variant is deze een stuk duurzamer. De opbouw van een drainagesysteem bij een paardenbak bestaat uit gleuven welke 40 cm diep gelegd worden. De buizen wordt ingebed in drainagezand welke goed waterdoorlatend is.
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
Waarom het wordt gebruikt
Verticale drains worden gebruikt om de consolidatie te versnellen en de consolidatieperiode te verkorten, zodat deze binnen normale bouwschema's past. Het maakt het ook mogelijk om het zettingsproces te beheersen en te ontwerpen voor relatief strikte restzettingseisen.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
De beste manier om een grote hoeveelheid grond droog te maken is hem te beluchten en er natuurlijke materialen door te mengen die de natuurlijke pH-waarde en samenstelling niet verstoren. Als je echter haast hebt, kan een zware toepassing van een chemisch drogend organisch supplement zoals kalk de klus ook klaren.
De diepte van de verticale drainage is meestal ongeveer 1,5 m. Met behulp van een vacuümsysteem kan de atmosferische druk gebruikt worden als vervangende belasting. Extra drainage van water uit de grond wordt verkregen door horizontale drains aan te sluiten op de verticale drains.
Hoeveel zand heb ik nodig voor mijn rijbak? Gemiddeld rekenen wij met een toplaag van 15cm verdicht. Om de hoeveelheid te berekenen rekent u met lengte x breedte x dikte (ofwel 0.15). Om effectief 15cm over te houden dient u de uitkomst nog met 15-20% te vermenigvuldigen.
Voor een toplaag van Rijbak Zand wordt veelal M3C zand gebruikt (of gelijkwaardig). M3C zand is een basislaag zand voor paardenbodems. Naast M3C Zand kan ook gekozen worden voor Toplaagzand.
Tips paddock aanleggen
Voor de toplaag is bijvoorbeeld M3C zand geschikt. Deze zandsoort heeft de eigenschappen dat die het water goed doorlaat maar ook stabiliteit biedt. Belangrijk is dat de korrelgrootte varieert van 180 tot 220 mu. Hierdoor is het zand uitermate geschikt als toplaag.
Maten rijbak dressuur
De afmetingen voor een rijbak dressuur is voor een standaard dressuurbodem 20 x 40 meter. Vanaf Z-dressuur is de maat van de rijbak 20 x 60 meter.
Globaal is voor een buitenbak van 20 x 40 meter 'zonder omheining', maar met ons unieke kantplanksysteem, circa een bedrag van € 13.500 gemoeid. Voor een 20 x 60 buitenbak is dat circa € 18.000,-.
Bij horizontale drainage worden buizen die voorzien zijn van een drainage filter door middel van een kettinggraver of sleufloos in de grond geplaatst. De drainagebuizen kunnen tot een diameter van 160 mm aangebracht worden met een sleufopvulling van zand, grind of een ander vulmateriaal.
Wanneer is drainage nodig? Als de oppervlakte van de grond niet goed begaanbaar of bewerkbaar is. Door drainage toe te passen, wordt de grond droger en warmt sneller op. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw gras beter groeit.
Je pakt wateroverlast grondig aan door een drainagesysteem door de hele tuin aan te leggen. Zo'n systeem bestaat uit drainagebuizen – pvc-buizen omkleed met kokos of synthetische stof. In die buizen zitten duizenden gaatjes waardoor het water erin loopt en afgevoerd kan worden.