Wanneer je ergens mee betrapt bent, kun je zeggen dat je 'tegen de lamp bent gelopen'. Deze uitdrukking wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer je door de politie gesnapt wordt. 'Tegen de lamp lopen' wordt al sinds het begin van de 20e eeuw gebruikt in het Nederlands.
Tegen de lamp lopen
Als er inbrekers kwamen, liepen die langs het vuur omdat daar de meeste ruimte was. Hierdoor liepen ze de lamp van de haak en viel deze op de stenen vloer. Door het lawaai werd de boer wakker en liepen de inbrekers dus tegen de lamp aan.
d.w.z. rijkelijk leven; vriendelijk, onderdanig zijn; eig. evenals het mooie weer vriendelijk, vroolijk zijn; en vandaar: zijn hart ophalen, pret maken (vgl. goede sier maken).
Door de mand vallen betekent 'doorzien worden', en vooral: 'ontmaskerd worden als leugenaar, bedrieger, domoor, enz.
d.w.z. medepraten, medespreken in de eene of andere zaak; eene beschuldiging verzwaren; eig.
'Dit drukt uit, dat ymand straks met het openen van de deur binnen stapt, zonder te vragen, en antwoord te wachten, of men ook inkomen mag. 't Wordt toegepast op zulke, die zonder omwegen of vertoeven iets verrichten' (Tuinman I, 157).
Als ineens duidelijk wordt hoe iets zit, of als eindelijk iemands ware bedoeling of karakter blijkt, is het heel gebruikelijk om uit te roepen 'Nu komt de aap uit de mouw! ' Deze uitdrukking gaat vermoedelijk terug op een aap die letterlijk in een mouw zat.
Als het ergens weer koek en ei is, dan is de sfeer heel goed: iedereen kan weer goed met elkaar overweg, er is totaal geen ruzie of kinnesinne meer. Soms heeft deze uitdrukking een wat ironische bijklank: 'het gaat nú (ineens) weer goed, maar of het in de toekomst zo blijft, is nog maar de vraag'.
d.i. 'elke vogel zingt op zijne natuurlijke wijze; in toepassing op menschen, ieder spreekt of uit zich overeenkomstig zijn aard of den trap zijner beschaving'; Ndl. Wdb.
Beren op de weg zien is een Nederlandse uitdrukking, wat betekent dat je gevaren ziet die er niet zijn. Het is een verkorte versie van leeuwen en beren op de weg zien of leeuwen en beren zien, aldus het Algemeen Nederlands Woordenboek van het instituut voor de Nederlandse taal.
Kluts in deze uitdrukking komt volgens de meesten spreekwoordenboeken van het werkwoord klutsen: het door elkaar kloppen van bijvoorbeeld eieren of room. Als je dat met een snelle, regelmatige slag doet, gaat het het best. Als je deze 'cadans' kwijtraakt, gaat het minder snel, en misschien mislukt het zelfs.
Herkomst van een fluitje van een cent
De uitdrukking is afkomstig uit de tijd dat één cent nog best wat waard was en je voor dat bedrag een klein fluitje kon kopen, zo verklaart Onze Taal. Op zo'n goedkoop fluitje was het gemakkelijk fluiten geblazen.
De eerste lamp, de olielamp, is zo'n 12.000 tot 15.000 jaar oud en werd door de Egyptenaren uitgevonden. Ze namen een schelp of holle stenen waar ze olie in deden met een rudimentaire lont. Vaak was de lont gemaakt van plantenvezels en als olie gebruikten ze talg of een ander vet dat voorhanden was.
Gezegde: Niet thuis geven.
Betekenis: Het verwachtingspatroon niet kunnen nakomen.
Als je niet thuis bent op het moment van bezorging en we het pakket ook niet bij je buren kunnen afgeven, dan bezorgen we je pakket de volgende dag bij een DHL ServicePoint dichtbij. We laten een kaart achter in je brievenbus. Met de code op deze kaart kun je via track en trace zien waar je pakket wordt bezorgd.
Spreekwoorden: (1914) Geen huis met iemand kunnen houden, niets met iemand kunnen beginnen met wien men dagelijks moet omgaan, geen vrede met hem kunnen houden; huishouden heeft hier de algemeene beteekenis van leven met, omgaan met; vgl.
Is je klant niet thuis als wij het pakket bezorgen? Dan geven we het af bij de buren of bij een PostNL-punt. Met de track & trace-code en in de PostNL-app kan je klant zien waar het pakket is.
Een lamp is een object waarmee kunstmatig licht wordt gecreëerd en bestaat uit een lichtbron in een armatuur. De lamp is uitermate geschikt om donkere ruimtes of voorwerpen te verlichten. Het woord lamp is afgeleid van het Franse woord 'lampe' wat weer is afgeleidt van het Latijnse woord 'lampas'.
De uitsparing in de lamp waar je de lichtbron in draait heet de fitting. De meest gangbare fittingen zijn de E27, ook wel de grote fitting genoemd, en de E14, ook wel de kleine fitting genoemd.
Ik begin eerst met de warmte van een halogeenlamp nogmaals te herhalen, die lampen worden tot 250 graden celcius heet. Een LED lamp wordt daarentegen gelukkig alleen handwarm. Dit resulteert in 30 tot 50 graden warm.
Vechten tegen de bierkaai betekent 'het onmogelijke proberen te bereiken, een verloren strijd aangaan'. Deze uitdrukking is ontstaan in Amsterdam: bierkaai is een volkse benaming voor de Bierkade. Dat was een deel van de Oudezijds Voorburgwal, waar enkele eeuwen geleden vaten met bier werden aangeleverd en opgeslagen.
Een dubbeltje (of een stuivertje) kan vreemd rollen, d.w.z. iets, dat men in 't geheel niet verwacht had, kan toch gebeuren; men kan nooit weten welk een wending of loop iemands lot kan nemen. Vgl.
Zich blauw betalen/ergeren: veel, in sterke mate. Iemand op zijn blauwe ogen geloven: er zomaar van uitgaan dat iemand de waarheid spreekt. Blauw bloed hebben: van adel zijn.
Een E14 fitting wordt ook wel de kleinste fitting van een lamp genoemd. Ook deze komt veel voor. De meeste kleinere LED lampen, gloeilampen spaar- of halogeenlampen hebben een E14 fitting.
Wat is een bajonet lamp? De bajonetlamp is een lamp met twee pinnen aan de zijkant van de lampvoet. De B22 fitting en B15 fitting zijn bajonet fittingen. Deze cijfers zeggen iets over de diameter van de fitting.